Vold mod børn: Mødre står bag hver tredje overgreb

Knap hver tredje voldshandling mod børn er begået af mor.
De sidste tre år har BørneTelefonen hos Børns Vilkår modtaget 2.512 henvendelser fra voldsramte børn
De sidste tre år har BørneTelefonen hos Børns Vilkår modtaget 2.512 henvendelser fra voldsramte børn Foto: Scanpix/arkiv

Tusindvis af danske børn og unge bliver dagligt udsat for fars eller mors voldelige overgreb i hjemmet.

De sidste tre år har BørneTelefonen hos Børns Vilkår modtaget 2.512 henvendelser fra voldsramte børn. Sidste år var der 726 henvendelser, hvoraf knap hver tredje voldshandling var begået af mor, skriver metroxpress.

Trods en lovændring i 1997, der gjorde det ulovligt at slå sine børn, og storstilede antivold-kampagner som 'Vores ansvar - Nej til vold mod børn' fra 2011 er tendensen stagneret, viser BørneTelefonens tal.

Ifølge børne- og familiepsykolog John Halse står udviklingen stille, fordi far og mor er for stressede i hverdagen:

"Når man oplever, at det ikke virker at snakke med børnene eller har tid til at snakke med børnene, så er det, at man falder tilbage til det gamle magtmønster," siger han til metroxpress.

Praktiserende børnepsykolog Signe Colding er enig.

"Nogle lever efter en 100 procents-filosofi, hvor alt skal gøres til perfektion. Man skal være den bedste kone, den bedste mor, den bedste kollega. Pludselig er der ikke mere at give af."

Ifølge seniorkonsulent hos Børns Vilkår, Bente Boserup, er der brug for flere tiltag, hvis problemerne skal løses.

"Flere børn skal være klar over, at de har ret til ikke at blive slået. Desuden kan lærere og pædagoger stadig blive bedre til at fange signalerne på vold. Børn er hunderædde for at sige noget," siger hun til metroxpress.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.