DEBAT

Voksne med nisse-stress: Sig dog nej!

Der er ikke meget forståelse at hente for voksne danskere, der brokker sig over julestress. Lær at sige nej eller tag ferie, skriver læserne.
Tag jer sammen for børnenes skyld, eller lær at sige nej, lyder læsernes råd til de julestressede danskere.
Tag jer sammen for børnenes skyld, eller lær at sige nej, lyder læsernes råd til de julestressede danskere. Nils Meilvang / Scanpix

December måned er alt for proppet med julefrokoster, Lucia-optog og arrangementer på arbejdspladser, institutioner og med familien, mener hver femte dansker.

Men blandt Avisen.dk's læsere er der ikke den store forståelse for voksne, der får "nisse-stress".

Gør det for børnenes skyld, lær at sige nej, eller tag ferie, lyder reaktioner på Facebook, hvor artiklen har skabt debat.

- Hold nu op. Glæd jer med børnene, som får nogle oplevelser. Sammenhold er ved at være en mangelvare, skriver Pia for eksempel.

Hvorfor tager I ikke bare ferie?

- Kunsten er, at slippe dagligdagen og bare deltage i alt halløjet.. Det er ikke alt, der er lige morsomt for de voksne. Men julelysene i øjnene på børnene, fortæller vist alt, skriver Majbritt.

- Det er vel op til en selv, hvor meget det julehallløj stresser en. Jeg ELSKER julen, men takker kun ja til det, jeg selv har lyst til at deltage i, skriver Hanne-Mette.

Ilse opfordrer til, at forældre lægger ferien i december for at undgå julestress:

- Julen er i December. Det kan da ikke komme bag nogen? Nyd dog livet sammen med jeres børn. Og gem jeres ferier til denne månede. I stedet for Luxsus om sommeren. Julen er en skøn tid for børn, som regel, skriver hun.

Mange er jo misundelige

Psykolog Margrethe Brun Hansen udtaler i artiklen, at hun blev helt træt om hjertet af at høre på danskere, der brokker sig over julen. Det erklærer mange læsere sig enige i.

- Helt enig, man kommer kun til de julefrokoster man takker ja til - og hvor sidder der mange i det danske land der vil være misundelig at der er nogen der "gider" lave en komsammen med det arbejdet der ligger i det, samt deres egen fridag... husk det, de "ofrer" sig for juleglæden! skriver Sonja, mens Vivi godt kan forstå, at nogle danskere får en overdosis af Lucia:

- Julen er en dejlig tid, mange ting skal nås, men som enlig mor vil jeg sige, meld fra og til som man nu kan, og nogle gang må man sige: hvad vil vi helst med til, skriver hun.

Også andre læsere har forståelse for de julestressede.

- Nej, jeg er ikke enig med psykolog Margrethe. Jeg er også psykolog, og jeg synes man hellere skal prioritere sin sparsomme fritid på de helt nære relationer. Stresse lidt ned, droppe alle overfladiske arrangementer som ikke giver en noget. Pleje familielivet måske ? Men det behøver man vel strengt taget ikke være psykolog for at fremsætte, skriver Trine og ønsker alle en stressfri jul.

Politisk korrekt madorgie

LykkeMarie er heller ikke enig med psykologen, og hun har flere grunde:

- NEJ jeg er slet ikke enig med hende... Fordi for det første har julen udviklet sig til at være en forbrugsfest, og den starter allerede i september måned, og for det andet er det også blevet et madorgie, og gerne økologisk, så vi kan signalere at vi har råd til at være politisk korrekte, og derefter er der madspild til flere 100 kroner pr. familie, skriver hun og fortsætter:

- For det tredje: Det nye trend, at invitere fremmede "ensomme" mennesker til julen, for at signaler at man har da overskud og "omsorg", derudover rager personen dem noget så langsomt resten af året (kasserede den 25. december). For det fjerde så er der hele julestresset, alle julearrangementerne og julefrokosterne, som gerne også skal puttes ind, og så kommer vi lige til den 24. december, og hvor blev hyggen så lige af?? spørger LykkeMarie.

Mette stiller til gengæld et andet spørgsmål, der er relevant for mange andre danskere:

- Hvad så med os, som ikke er inviteret til én eneste julefrokost? Skal vi så være ulykkelige?!

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.