VM-vært opfylder ikke menneskerettigheder

Qatar lever stadig ikke op til menneskerettighederne i forhold til VM-gæstearbejdere, mener Theo Zwanziger.
Her ses åbningsceremonien for VM i håndbold, der i 2015 blev afholdt i Qatar.
Her ses åbningsceremonien for VM i håndbold, der i 2015 blev afholdt i Qatar. Foto: MIRIAM DALSGAARD/POLFOTO

Der har været meget kritik af Qatar i forbindelse med, at ørkenstaten skal være vært for VM i fodbold i 2022.

En af de personer, der oftest har vist sin utilfredshed omkring tildelingen af VM til Qatar, er det tyske medlem af Fifas eksekutivkomité Theo Zwanziger.

Nu er den tidligere formand for det tyske fodboldforbund igen ude med riven efter det stenrige land og kritiserer Qatar for ikke at leve op til de aftaler, der er blevet indgået mellem Fifa og Qatar i forhold til at overholde menneskerettighederne.

- Menneskerettighedssituationen er stadig problematisk. Qatar lover en masse, men har svært ved at implementere det. Jeg forbliver skeptisk, så længe der ikke er en uafhængig kontrolkommission, siger tyskeren til det tyske nyhedsbureau DPA.

For at bygge faciliteterne til VM i fodbold i 2022 har Qatar hentet tusindvis af gæstearbejdere fra lande som Indien, Nepal og Sri Lanka, og det er i forhold til disse arbejdere, at Qatar beskyldes for at overtræde menneskerettighederne.

Inddragede pas, tilbageholdt løn og kummerlige forhold for arbejderne er bare nogle af de historier, man har hørt om fra oliestaten, og The International Trade Union Confederation (ITUC) anslår, at flere tusinde arbejdere vil have mistet livet, inden Qatar er klar til at afholde VM.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.