VM-mareridt: 100 arbejdere smidt i fængsel for at strejke

100 migrantarbejdere på VM-byggeriet i Qatar blev i går smidt i fængsel, fordi de strejkede over deres horrible vilkår. Ny rapport dokumenterer, at der kun sker minimale fremskridt i ørkenstaten. “Rædselsfuldt,” lyder det.
Migrantarbejderne på VM-byggeriet i Qatar bliver udsat for horrible vilkår. I går indledte 100 arbejdere - ret usædvanligt - en strejke. De blev herefter brutalt smidt i fængsel.
Migrantarbejderne på VM-byggeriet i Qatar bliver udsat for horrible vilkår. I går indledte 100 arbejdere - ret usædvanligt - en strejke. De blev herefter brutalt smidt i fængsel. AP Photo: Kin Cheung

I går blev 100 migrantarbejdere fra VM-byggeriet i ørkenstaten Qatar smidt i fængsel, fordi de brugte deres strejkeret.

Den internationale sammenslutning af fagforeninger ITUC har i dag fordømt arrestationerne og kalder migrantarbejdernes forhold 'moderne slaveri'.

Omkring 800 bygningsarbejdere, der arbejder på at klargøre Qatar til at huse VM i fodbold i 2022, har strejket de seneste dage. Strejker er ellers et absolut særsyn blandt arbejderne.

LÆS OGSÅ: Fodbold-VM sender arbejdere i døden

De protesterer blandt andet over en løn, der er en tredjedel af det, de var blevet lovet. Vidner har fortalt til ITUC, at politiet slog nogle af arbejderne med et plasticrør ved arrestationen.

Vicegeneralsekretær i Amnesty International Trine Christensen siger til Avisen.dk:

- Hvis disse arbejdere, i en i øvrigt lovlig og fredelig strejke, er blevet arresteret, fordi de protesterer over de her uacceptable forhold, så er det en krænkelse af deres menneskerettigheder. Qatar bør sætte dem på fri fod igen og tillade dem at kræve deres ret.

Tiden rinder ud

Rapporten 'No Extra Time', som Amnesty International netop er kommet med, dokumenterer, at der stort set ingen fremskridt er sket for migrantarbejderne i Qatar siden den stenrige ørkenstat i april lovede bod, bedring og reformer.

Kun på tre ud af ti områder er der sket minimale forbedringer.

- Tiden rinder ud for Qatar, siger Trine Christensen.

- Nu skal Qatar altså vise, at det ikke blot var et PR-stunt at love forbedringer. Når vi ser desperate arbejdere indlede en strejke, så må svaret ikke være at smide dem i fængsel eller ud af landet. Det kan det internationale samfund ikke være tjent med.

LÆS OGSÅ: Slavearbejde i DK: Knoklede 20 timer i døgnet

Hamrende ligeglad

Som sekretariatschef for Bygge- Anlægs- og Trækartellet (BAT)  har Gunde Odgaard selv været i Qatar og set, hvordan de arbejdere, der skal klargøre infrastruktur og bygge ekstremt dyre stadions med aircondition, bliver behandlet.

- Det er grænseoverskridende skrækkeligt. Du går dernede i den der ekstreme rigdom, og så er der 1,3 millioner arbejdere, der holdes nede og betragtes som ikke-mennesker. Det, at de strejker for at få opfyldt deres i forvejen elendige vilkår, burde ikke undre nogen. Men i Qatar er man hamrende ligeglad med, hvordan de behandles.

Som stavnsbåndet

Gunde Odgaard sammenligner migrantarbejdernes vilkår med noget der foregik herhjemme på godserne for flere hundrede år siden.

- Det er helt sammenligenligt med stavnsbåndet. Migrantarbejderen bindes til arbejdsgiveren, som tager hans pas, som ikke vil lade ham rejse ud, fordi han ikke vil eller gider skrive under på et exit-visum, og som udbytter arbejderen på det groveste. Det er moderne slaveri, siger han.

LÆS OGSÅ: Det, der foregår i Qatar, er slavearbejde og kan koste tusinder af mennesker livet

De horrible vilkår for arbejderne, der kommer fra lande som Nepal, Bangladesh, Pakistan og Indien koster og mange liv, da sikkerhed er nærmest ikke eksisterende. Den internationale faglige sammenslutning IFS har vurderet, at op mod 4.000 arbejdere vil dø frem til VM på grund af forholdene på byggepladserne.

Kan ende med boykot

Trine Christensen siger, at hvis Qatar ikke retter ind meget hurtigt, kan det ende med boykot. Men hun understreger også, at Amnesty International generelt er forsigtig med at opfordre til boykot.

-  Vi  har bedt FIFA og DBU lægge størst muligt pres på Qatar, og det haster, hvis ikke VM i fodbold skal være bygget på ryggen af grove menneskerettighedskrænkelser. Men man kan ofte opnå mere på lang sigt ved at true med at blive. Kan man presse reformer igennem, så kan de få en blivende og langvarig effekt, der også rækker ud over VM i fodbold. Men selvfølgelig er det en afvejning, man løbende må foretage, siger Trine Christensen.

LÆS OGSÅ: DBU om Qatar-kritik: Boykot er ikke løsningen

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.