Vind udsætter kort rumrejse for Nasa-kapsel

Et skib i farvandet, hvor Orion skal lande, var første årsag til udsættelse, og siden blev vinden et problem.
Rumkapslen Orion skal 5800 kilometer ud i rummet og kommer undervejs, før den igen lander, til at tage et par gange rundt om Jorden.
Rumkapslen Orion skal 5800 kilometer ud i rummet og kommer undervejs, før den igen lander, til at tage et par gange rundt om Jorden. Foto: Chris O'Meara/AP

Det amerikanske rumagentur Nasa meddeler torsdag kort før klokken 16 dansk tid, at det har udsat opsendelsen af rumfartøjet Orion.

Årsagen er kraftig vind på rumbasen Cape Canaveral i Florida og tekniske problemer.

Rumkapslen skulle have været sendt på en testmission i fire timer og 24 minutter i op til 6000 kilometers højde. Den konisk formede kapsel er konstrueret til at bringe mennesker til planeten Mars inden for en årrække.

Torsdag var der en periode på tre timer, hvor betingelserne var gunstige for at opsende Orion, men flere gange måtte opsendelsen afbrydes, indtil Nasa besluttede at udsætte forsøget til fredag klokken 13.05 dansk tid.

Orion skulle have været to gange rundt om Jorden og returnere til Jordens atmosfære med 30.000 kilometer i timen. Det er hastigheder, som senest blev nået under de amerikanske missioner til Månen for over 40 år siden.

Rumkapslen Orion ligner Apollo-kapslerne, der blev brugt under månelandingerne dengang. Den er bare dobbelt så stor og endnu mere teknisk avanceret end de gamle Apollo-fartøjer.

- Siden rumfærgeprogrammet sluttede (i 2011), har vi ikke haft denne følelse - at opsendelsen af et amerikansk rumfartøj fra amerikansk jord er begyndelsen på noget nyt, siger Mike Sarafin, der er chef for NASA's rumflyvninger.

Det er meningen, at Orions varmeskjold skal testes, når det bryder ind i Jordens atmosfære med 30.000 kilometer i timen og udløser voldsomme varmegrader. Skjoldet er i stand til at modstå varme på over 2000 grader.

/ritzau/AFP

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.