Vildt mange havskildpadder har herpes

Selvom havskildpadderne umiddelbart ser raske ud, har overraskende mange af dem herpes-virus, viser en ny undersøgelse.
Disse to havskildpadder hygger sig uden at skænke en tanke, at den ene måske er smittet med herpes.
Disse to havskildpadder hygger sig uden at skænke en tanke, at den ene måske er smittet med herpes. Vibeke Tofte / Scanpix

Af Videnskab.dk

Havskildpadder verden over udvikler store tumorer over alt på kroppen.

Mange af de tumor-plagede skildpadder dør, da de mister deres evne til at svømme, se og spise.

Forskerne tror, at det er herpes-virus, der får skildpadderne til at udvikle de dødelige tumorer.

Antallet af tumor-ramte havskildpadder er heldigvis faldet siden slutningen af halvfemserne, men nu viser nyt studie, at mange af de umiddelbart raske havskildpadder bærer herpes-virus latent, skriver Videnskab.dk.

»Det er meget overraskende. Da vi testede den første havskildpadde uden tumorer, og det viste sig, at den havde herpes, troede vi, det var en fejl. Det var det desværre ikke,« siger studiets leder Alonzo Alfaro-Núñez, ph.d. ved Center for GeoGenetik ved Statens Naturhistoriske Museum.

Læs også hos Videnskab.dk: Top 10: Se årets smukkeste mikroskopbilleder

For at få en ide om, hvor mange havskildpadder med latent herpes, der svømmer rundt, testede forskerne 300 havskildpadder uden tumorer på kroppen fra forskellige steder i verden.

Hele 15 procent af de umiddelbart raske skildpadder havde herpes-virus.

»De havskildpadder, der blev testet positiv, repræsenterede fem ud af syv arter og kom fra mange forskellige steder i verden. Det viser, at latent herpes hos havskildpadder er meget udbredt,« siger Alonzo Alfaro-Núñez

Men hvis herpes-virus fører til tumorer på skildpaddernes krop, hvordan kan det så være, at nogle skildpadder har herpes, men ingen tumorer?

Læs også hos Videnskab.dk: Sex med dyr – ja, hvorfor ikke?

Professor Thomas Gilbert, en af studiets bidragsydere, fortæller, at herpes sandsynligvis ikke er den eneste ingrediens, der skal til, for at havskildpadderne bliver tumorramte.

»Før troede vi, at herpesvirus fører direkte til, at skildpadderne får tumorer, og det, at antallet af tumorramte skildpadder var faldet, betød, at færre skildpadder har herpes. Men det viser sig, at det er lidt mere kompliceret,« siger Thomas Gilbert og fortsætter:

»Der er sandsynligvis ting i miljøet, der spiller ind i forhold til, om herpes-virussen får skildpadderne til at udvikle tumorer.«

Andre artikler på Videnskab.dk:

Galt eller genialt? Kontroversiel teori peger på nem behandling af kræft

Smukke fotos: Zoolog har øjenkontakt med savannens vilde dyr

2.500 år gamle tatoveringer fundet på mumie

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.