Vildt: Forskere giver mænd kunstige hænder

Når man har mistet al førlighed i sine hænder, må det være en temmelig ekstraordinær oplevelse pludselig at kunne mærke igen. Ikke desto mindre var det netop, hvad der skete for tre mænd, i et forskningsprojekt.
Det kan være svært at leve et normalt liv uden at kunne bruge hænderne, så resultaterne bringer nyt håb til mange.
Det kan være svært at leve et normalt liv uden at kunne bruge hænderne, så resultaterne bringer nyt håb til mange. Colourbox

Robotarme, biomekaniske hænder og små motorer i fingrene - alt dette er gået fra at være fiktion til nu at være meget tættere på virkeligheden.

I et østrigsk studie lykkedes det at påmontere bioniske hænder på tre testpersoner.

Bionik er, hvor mekanik går ind og overtager biologiske funktioner, i dette forsøg modtagelsen af nervesignaler til en ødelagt hånd.

Du kan se hvordan i en video hos Videnskab.dk.

De østrigske forskere fra Medical University of Vienna i Østrig brugte en allerede kendt proteseteknik og kirurgisk indgreb, men kombinerede det med en ny måde at overføre nervesignaler lokalt.

»Det er på en måde som om, at de har lavet en bypass af nerverne. De har taget muskler fra en anden del af kroppen og brugt dem som en forstærker til at få de løse nervers signaler ned i protesen. Normalt gør man det på en hel arm, men her gør de det lokalt i en hånd. Det er nyt og meget spændende,« lyder det fra lektor Ernest Kamavuako ved Aalborg Universitet.

Læs også hos Videnskab.dk: Banebrydende robot samler sig selv ved hjælp af origami

På trods af, at der nok er nogle år til, at for eksempel mekaniske lemmer kan blive en realitet for alle, der har mistet førlighed, så er det ifølge lektor Ernest Kamavuako et virkeligt interessant fremspring på området.

Han mener, at vi med den her teknologi og metode er kommet nærmere finmotoriske ‘robotfingre’ - som før i tiden har været utænkeligt.

»Der er nogle forskergrupper derude, der arbejder hårdt på det her område, og vi vil se hurtige fremskridt, selvom der nok går nogle år. Evnen til for eksempel også at mærke kulde og varme på bioniske hænder er et spændende område, som det her forsøg er kommet nærmere en løsning på.«

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Abe bevæger robot-arm med tankerne

Nu kan forskere styrer rotters hukommelse

Lammede rotter fik førligheden igen

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.