Vild kritik af Løkke: Overdrev skattelettelser til rengøringsassistenter

Gennemgang af regeringens egne beregninger stiller spørgsmålstegn ved Løkkes udtalelser.
- Lars Løkke har simpelthen pumpet gevinsten for de lavtlønnede op med en femtedel i forhold til virkelighedens verden, siger formand for FOA, Dennis Kristensen, til DR.
- Lars Løkke har simpelthen pumpet gevinsten for de lavtlønnede op med en femtedel i forhold til virkelighedens verden, siger formand for FOA, Dennis Kristensen, til DR. Foto: Scanpix/arkiv

Du overdriver, Løkke!

Sådan lyder kritikken nu fra to fagforeninger og Dansk Folkeparti, efter DR Nyheder har gennemgået et centralt citat fra statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) præsentationen af en plan for skattelettelser i sidste uge.

Ifølge DR Nyheder sagde Lars Løkke Rasmussen, at regeringen giver mest i skattelettelser til dem med de mindste arbejdsindkomster:

- Kassemedarbejderen og rengøringsassistenten får, hvad der svarer til en gennemsnitlig skattelettelse på syv procent. De slipper syv procent billigere i skat. Det er effekten af et ny jobfradrag på 17.000 kroner, som vi målretter til de lavest lønnede, sagde han på pressemødet.

Men det viser sig, at der i bedste fald er tale om en skattelettelse på 5,8 procent eller 4,9 procent for rengøringsassistenter. Det viser DR Nyheders gennemgang af regeringens egen beregning.

Tallene skal holde

Det får flere fagforeningsbosser op i det røde felt:

- Lars Løkke har simpelthen pumpet gevinsten for de lavtlønnede op med en femtedel i forhold til virkelighedens verden, siger formand for FOA, Dennis Kristensen, til DR.

Per Christensen, formand for 3F, stemmer i:

- Det gør en rigtig stor forskel. Når man slynger tal ud, så er det helt afgørende, at de holder, siger han til DR.

Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær, mener, at Lars Løkke Rasmussen sminker på virkeligheden.

V afviser kritik

Baggrunden for regnestykket er ifølge tal fra Skatteministeriet, at de syv procent er regnet ud på baggrund af en overenskomstmæssig løn på 207.000 kroner om året for rengøringsassistenter og kassemedarbejdere. Men problemet er, at der ikke er nogen rengøringsassistenter, der tjener så lidt.

Mindstelønnen for rengøringassistenter i FOA og 3F er henholdvis 240.671 kroner og 274.116 kroner. Jo større indkomsten er, jo mindre bliver skattelettelsen.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) afviser kritikken:

- Om det er 5, 6, 7 eller 8 procent, afhængig af hvilket eksempel man tager, synes jeg egentlig ikke, er den vigtigste diskussion - det må være, om man vil være med til at give de skattelettelser i bunden eller ej, siger Karsten Lauritzen til DR.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.