Vikarer kan sprede sygdomme

Når en syg medarbejder går hjem og bliver erstattet af en vikar, kan det gøre flere medarbejdere syge. Vikarer kan nemlig sætte skub i spredningen af visse epidemier, viser forskning.
Kommer der mange vikarer ind på samme tid, kan man ikke forudsige spredningen af en sygdom.
Kommer der mange vikarer ind på samme tid, kan man ikke forudsige spredningen af en sygdom. Foto: Linda Kastrup/Scanpix/arkiv

Forestil dig en sygeplejerske, som får influenza på et hospital. Han tager hjem for at komme sig, og en rask vikar kommer ind.

Den slags situationer opstår hele tiden - lærere, læger, brandmænd bliver syge, og en vikar tager over. Det skriver Scienmag.com ifølge Videnskab.dk.

Men nu viser et nyt studie, at den slags skift kan sætte skub i spredningen af visse epidemier.

Læs også på Videnskab.dk: Hunde holder udbredt børnesygdom væk

Svært at forudsige

Opdagelsen står i stor kontrast til, hvad man ellers kender fra standard-modellerne og handlingsplanerne for spredning af epidemier. 

- En af de ting, man kan tage med fra vores studie er, at det kan være meget svært at forudsige størrelsen af et sygdomsudbrud, og at handlingsplanerne ikke rigtig kan tage højde for de pludselige hastighedsændringer i spredningen, siger Sam Scarpino, der er hovedforfatter på studiet og forsker ved Universitetet i Vermont i Burlington, USA, til Scienmag.com.

Læs også på Videnskab.dk: Skal underhylere vaskes ved 40 eller 60 grader?

Udskiftningstempo er vigtigt

- Det betyder dog ikke at sygeplejersker og læger ikke skal gå hjem, når de er syge, forklarer han.

I stedet viser forskningen, at når epidemier når deres højeste, så spiller vikarer en større rolle, end de traditionelle sygdomsmodeller viser, skriver Videnskab.dk.

- Hvis du laver strategiske beslutninger om, hvor mange sundhedsmedarbejdere du har brug for, hvor mange mennesker, du forventer på hospitalet eller hvor meget medicin, du får brug for, så er tempoet i ombytningen af medarbejdere meget vigtig, siger Scarpino til Scienmag.

Læs også på Videnskab.dk: Pukkelhvaler forsøger at redde andre dyr, der bliver angrebet

Nye forbindelser

At være i stand til hurtigt at erstatte syge medarbejdere, ikke bare i begyndelsen af en epidemi, men også når de er på deres højeste, er vigtigt for at begrænse spredningen.

Men kommer der mange vikarer ind på samme tid, kan du ifølge forskerne ikke forudsige, om en epidemi pludselig vil stige eksponentielt.

I studiet viser forskerne, hvordan tilkomsten af nye, usmittede vikarer kan skabe nye forbindelser til andre grupper, som ellers ikke ville have været i kontakt med sygdommen, og det kan sætte gang i pludselige sygdomsspredninger.

Studiet er netop udgivet i tidsskriftet Nature Communications.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Er det godt at træne, hvis man er øm?

Hvorfor mister man kræfter, når man bliver kildet?

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.