Vidste du? Hundens tænder skal børstes hver dag

Vil du undgå, at din bedste ven skal få tandsygdomme, så kræver det faktisk, at du børster dens tænder hver dag, fortæller tanddyrlægen.
Din hund bryder sig måske ikke om det, men det er godt for den at få børstet sine tænder hver dag.
Din hund bryder sig måske ikke om det, men det er godt for den at få børstet sine tænder hver dag. Scanpix

Det er ikke kun dig selv, du skal tænke på, når du hver aften og morgen børster tænderne for at undgå huller. Har du en hund, skal du også tage dig af dens tænder. Her kan du nøjes med en gang om dagen, men det er vigtigt, at du får børstet dens bisser for at undgå paradentose og andre tandsygdomme.

Det fortæller tanddyrlæge og præsident for veterinære tandspecialister i Europa, Jens Ruhnau, i den nyeste udgave af bladet idényt.

Din hund har hele 42 blivende tænder, og dem skal du passe på. Det store problem hos hundene er ikke huller i tænderne som hos os mennesker, men derimod betændelse i tandkødet og knoglen omkring tænderne, forklarer han. Derfor skal de børstes.

Tyggeben hjælper ikke

Mange hundeejere tror fejlagtigt, at det hjælper hundens tænder med et tyggeben, og at de derfor ikke skal tænke mere over det, hvis de sørger for at købe det til dem. Men de tager fejl, forklarer tanddyrlægen til idényt:

- Alt, hvad hunde tygger i har en mekanisk rensning, men kun på de tænder, der tygges med. Hvis en hund for eksempel kun tygger med kindtænderne, vil det ikke have en virkning på fortænderne. Mange hunde elsker også at tygge, og kommer derfor ofte til at tygge for hårdt, så de knækker deres tænder på benet.

Gør de det, eller har de bøvl med tænderne, opdager du det måske slet ikke, hvis ikke du har en jævnlig kontakt med hundens mund. Du skal derfor ind imellem huske at tjekke din hunds tænder og se efter, om noget ser anderledes ud eller sygt ud. Husker du at børste tænderne, vil du automatisk kunne tjekke der. Det er smart.

Men det er klart, at det ikke er nemt pludselig at vænne hunden til at få stukket en tandbørste i munden. De fleste hunde vil nok blive lidt trætte af det og stritte i mod, men det har idényt et par gode råd til at komme omkring.

Du skal gå langsomt frem. Starte med at røre hundes hals og bevæge dig mod munden og langsomt lade en finger bevæge sig langs tænderne og derefter begynde at bruge tandbørsten. 

Det kræver tid at vænne en hund til det, og du skal ikke blive opgivende, hvis du skal prøve rigtig mange gange, før du får en smule succes. Og husk ros. Giv din lille ven masser af ros for alt det gode, den gør. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.