Vidste du det? Tjek din viden om fuldkorn

Fuldkorn er sundt, og faktisk lyder anbefalingen, at vi skal spise 75 gram om dagen. Men får vi overhovedet fuldkorn nok? Bliv klogere på fuldkorn her.
Et ægte fuldkornsbrød er proppet med gode sager, der  bl.a. gavner fordøjelsen.
Et ægte fuldkornsbrød er proppet med gode sager, der bl.a. gavner fordøjelsen. Foto: Colourbox

Redigeret af redaktionen, SØNDAG, Aller Media

Rugbrød er ikke den eneste kilde til fuldkorn - faktisk findes der mange forskellige produkter, der indeholder fuldkorn. Det er vigtig information, hvis vi i løbet af en dag skal nå at spise de 75 gram fuldkorn, som myndighederne anbefaler.

Og der er mange sunde fordele ved at sørge for at få rigeligt med fuldkorn i løbet af en dag, forklarer SØNDAGs diætist Anne W. Ravn, der her gennemgår her 6 kendte myter om fuldkorn.

Vink farvel til den oppustede mave: Læs hvordan på Søndag.dk

Seks myter om fuldkorn

1: De fleste danskere får fuldkorn nok
Kun 25 procent af danskerne får tilstrækkeligt med fuldkorn. Det vil sige, at de spiser mindre end de 75 gram, som er den officielle anbefaling for voksne med et gennemsnitligt kalorieindtag.

Se også:

Tab dig 1 kilo om ugen uden at være sulten: Se hvordan den effektive slankekur fungerer på søndag.dk

2: Fuldkorn gavner kun fordøjelsen

Det høje indhold af kostfibre i fuldkorn gavner ikke kun fordøjelsen. Det holder også blodsukkeret stabilt og giver en god mæthedsfølelse, så du spiser mindre og derved undgår overvægt. Det reducerer også risikoen for sukkersyge, hjerte-kar-sygdomme og visse kræfttyper.

Her er 3 morgenmåltider med fuldkorn: Få inspiration på Søndag.dk

3: Mørkt brød er altid fuldkornsbrød

Ligesom med lyst brød er det ikke farven på brødet, der afgør, om det indeholder fuldkorn. Mørkt brød kan være bagt både med og uden fuldkorn.

4: Lyst brød er ikke fuldkorn
Det er ikke til at se, om brød indeholder fuldkorn, da det kan være malet til fuldkornsmel. Kig efter det orange fuldkornslogo, som viser, at der er tale om et fuldkornsprodukt.

5: Fuldkorn er kun hele kerner

Fuldkorn kan sagtens være malet til mel, så du ikke kan se de hele kerner i brødet. Fuldkorn betyder bare, at man har brugt hele kornet, også skaldelene om kimen, som er rig på vitaminer, mineraler og fibre.

6: Fuldkorn findes kun i rugbrød
Du finder fuldkorn i mange forskellige fødevarer og morgenmadsprodukter, blandt andet i havregryn og knækbrød. Der findes også masser fuldkornsprodukter til aftensmaden, for eksempel brune og røde ris, fuldkornsbulgur, fuldkornscouscous samt hele og knækkede kerner.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.