Vidste du det? Politiet afliver myter om indbrud

Der florerer en del myter om, hvor og hvornår indbrudstyve slår til. Så du kan sagtens gå rundt med en falsk følelse af sikkerhed.
Nabohjælp er faktisk en af de tiltag, der virker mod indbrud - men kun hvis det er aktiv nabohjælp og ikke kun tomme ord på et skilt, lyder det fra Andreas Mylund.
Nabohjælp er faktisk en af de tiltag, der virker mod indbrud - men kun hvis det er aktiv nabohjælp og ikke kun tomme ord på et skilt, lyder det fra Andreas Mylund. Kim Haugaard / Scanpix arkiv

"Jeg låser altid min dør om aftenen."

Hvis du er en af de danskere, der føler sig mere sikker på at undgå indbrud, fordi du har døren låst i de mørke timer, bør du læse med her.

Det er nemlig en myte, at indbrudstyven er en natteravn. Og det er ikke den eneste myte om indbrud, der florerer, siger Andreas Mylund, som er sikringsrådgiver ved Nordjyllands Politi.

Myte #1: Tyven slår til om natten

- Mange folk tror, at de er mest udsat for indbrud i aften- og nattetimerne, men faktisk er det meget jævnt fordelt på døgnets timer, siger han til Avisen.dk.

Mange indbrudstyve holder øje med de udvalgte huse i nogle dage, før de slår til, så de kan få et overblik over familiens vaner og se, hvilket tidspunkt på døgnet, der som regel ikke er nogen hjemme, forklarer han.

Læs også: Dette får tyven til at gå uden om dit hus

Myte #2: Tyven går uden om små, billige boliger

Det virker som en logisk tanke: Hvis du bor i en billig, lille lejlighed, har du ikke ret meget, der er værd at stjæle - og derfor vil tyven ikke udse dig som offer.

Men du går ikke nødvendigvis fri, bare fordi du ligner en fattigrøv.

- Mange af de danskere, der bor i små, billige lejligheder, er pensionister, og de har tit en masse sølvtøj til at ligge, selvom de bor beskedent. Det ved tyvene godt, siger Andreas Mylund.

Myte #3: Tyven bryder ikke ind på 3. sal

Man er mere udsat, hvis man bor i stueetagen, fordi vinduerne ligger lige ud til gadeplan. Men det betyder ikke, at man skal vide sig sikker, hvis man bor et godt stykke over jorden, understreger Andreas Mylund.

- Vi ser oftere og oftere indbrud på første, anden, tredje og fjerde sal, hvor tyven har sparket hoveddøren ind, fortæller han.

I mange boligblokke er opgangsdøren kun låst i aften- og nattetimerne, hvilket gør det nemmere for indbrudstyven at få adgang til alle etagerne i dagtimerne, uddyber han.

Myte #4: Tyven slår ikke til samme sted to gange

Du tror måske, du har haft din andel af uheld, hvis du lige har haft indbrud. Men tyven kan sagtens finde på at komme igen, når du har fået de stjålne ting erstattet fra forsikringsselskabet. Og har din nabo haft indbrud, kan turen sagtens komme til dig snart:

- Hvis tyven har været i et hus eller et område, og er tilfreds med udbyttet, er der stor risiko for, at han kommer igen, siger Andreas Mylund.

Han fortæller mere om, hvad der afgør, hvilke huse indbrudstyven udvælger, her.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.