Vidste du: Alkohol er årsag til disse kræftformer

Professor mener, at der er fundet endegyldige beviser for, at alkohol kan sættes i forbindelse med ikke færre end syv typer af cancer. Dertil kommer en øget risiko for brystkræft.
Sundhedseksperter mener, at der bør iværksættes oplysningskampagner for at tackle den udbredte uvidenhed om, hvor tæt alkohol og kræft er forbundet.
Sundhedseksperter mener, at der bør iværksættes oplysningskampagner for at tackle den udbredte uvidenhed om, hvor tæt alkohol og kræft er forbundet. Foto: Scanpix/modelfoto

Forskere har opdaget, at der er mere end en tilfældig forbindelse mellem indtagelsen af alkohol og risikoen kræft.

De har faktisk påvist, at alkohol kan sættes i forbindelse med ikke færre end syv typer af cancer. Det skriver engelske The Guardian.

Undersøgelsen viser desuden, at forbindelsen mellem alkohol og cancer kostede omkring 500.000 dødsfald i 2012. Det svarer til omkring 5,8 procent af alle dødelige cancertilfælde på verdensplan.

Endegyldige beviser

- Der er nok troværdige beviser nu til at man endegyldigt kan sige, at det at drikke alkohol er en direkte årsag til kræft, siger Jennie Connor ifølge Søndagsavisen.

Professor Jennie Connor er fra University of Otago i New Zealand.
Hun står bag en undersøgelse af forbindelsen mellem alkohol og cancer, og har 15 års forsker-erfaring i folkesundhed med fokus på de sundhedsmæssige virkninger af alkohol.

De syv typer plus en

Jennie Connor forbinder alkohol til kræft i munden, strubehovedet, spiserøret, leveren, tyktarmen, endetarmen og brystet.

- Der er stærke beviser for, at alkohol er årsag til cancer disse syv steder - og formentlig flere, fortæller Jennie Connor ifølge The Guardian.

Dog vil risikoen for visse af de syv typer af cancer blive mindre, hvis alkoholforbruget stoppes, forklarer hun.

Dertil kommer en væsentlig forhøjet risiko for at kvinder får brystkræft ved indtagelse af alkohol.

Bare to genstande om dagen øgede risikoen for brystkræft med 16 procent i forhold til kvinder, der slet ikke drak, viser undersøgelsen.

Steg tallet til fem genstande om dagen, steg risikoen for brystkræft til 40 procent i forhold til de ikke-drikkende kvinder.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.