Vidner søges: Gravhøje plyndret i Billund

Fire gravhøje i Billund, der stammer helt tilbage fra stenalderen, er blevet plyndret af gravrøvere. Et eventuelt udbytte kan være 4.000 år gammelt danefæ. Politi efterlyser vidner.
Museumsinspektør ved Sydvestjyske Museer, Niels Algreen og to betjente besøger fredag den 24. oktober 2014 gravhøje i Ågeslund Plantage ved Grindsted. Kulturstyrelsen anmeldte torsdag aften gravrøveri af fire gravhøje til politiet.
Museumsinspektør ved Sydvestjyske Museer, Niels Algreen og to betjente besøger fredag den 24. oktober 2014 gravhøje i Ågeslund Plantage ved Grindsted. Kulturstyrelsen anmeldte torsdag aften gravrøveri af fire gravhøje til politiet. Foto: Lars Fahrendorff/ SCANPIX

Det vides ikke, hvad røverne fik af udbytte, da de plyndrede 4.000 år gamle uberørte gravhøje i Billund. Noget kunne dog tyde på, at der har været gevinst, for røverne har gravet hele fire gravhøje op.

Fra lignende høje i området ved man, at de meget vel kan indeholde værdigenstande som stenøkser, smykker og lerkar.

Hvad der har ligget i gravene vil i så fald være at betragte som danefæ, hvilket i særlig grad forarger Lars Bjarke Christensen, arkæolog i Kulturstyrelsen:

"Det er en stor katastrofe. Gravrøverne går ind og ødelægger en del af danmarkshistorien (...) Det, vi kunne have få ud af de her gravhøje, er nu slettet fra historien. Vi har ikke længere mulighed for at undersøge, hvordan livet har været i oldtiden på denne egn i Jylland," siger han til DR Nyheder.

Fordi gravene er fredet har arkæologer ikke gravet i dem, men er der tale om danefæ, kan det blive ganske indbringende af gravrøverne. Danefæ er særligt, fordi det tilhører den danske stat, uanset hvem der måtte finde det.

Det betyder, at det er i høj kurs på det sorte marked. En velholdt stenøkse kan således nemt indbringe mellem 10-15.000 kroner.

Hos politiet ser man også med særlig alvor på sagen:

"Det her det må man simpelthen ikke. Det er jo fredet ting - vores alle sammens historie," lyder det fra Sydøstjyllands Politi til DR Nyhederne.

Har man set aktivitet i nærheden af gravhøjene i Billund bedes man kontakte Sydøstjyllands politi på 1-1-4.

Man skal over 100 år tilbage i historien for sidst at støde på lignende gravrøverier i Danmark.

Kilde: DR Nyhederne.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.