Vidne i bornholmsk au pair-sag: Filippinere blev behandlet som slaver

"Da jeg fandt ud af, hvor lang tid de arbejdede om dagen, blev jeg chokeret." Sådan siger vidne i opsigtsvækkende sag om to filippinere, der angiveligt knoklede på en campingplads på Bornholm.
Filippineren Ehwan A. Pabuaya var ansat som au pair, men arbejdede ifølge flere vidner reelt som billig arbejdsmand. Han havde de værste arbejdsbetingelser, "jeg nogensinde har set", beretter et vidne.
Filippineren Ehwan A. Pabuaya var ansat som au pair, men arbejdede ifølge flere vidner reelt som billig arbejdsmand. Han havde de værste arbejdsbetingelser, "jeg nogensinde har set", beretter et vidne. Foto: Iver Houmark Andersen.

– Det er de værste arbejdsbetingelser, jeg nogensinde har set.

Sådan sagde en filippinsk kvinde ifølge Bornholms Tidende, da hun tirsdag var vidne i retten i Rønne. Hendes indtryk var, at de to filippinere blev "behandlet som slaver".

Hun talte om de to filippinere, som lige nu er hovedpersoner i en retssag. De er angiveligt blevet udsat for social dumping af værste skuffe ved at udføre fysisk arbejde mange, mange timer til en usædvanlig lav løn. Ifølge en beregning foretaget af Avisen.dk var lønnen måske helt nede under 50 kroner i timen. 

Ægteparret, som ejer Hasle Camping, står tiltalt for grov udnyttelse af de to filippinere og risikerer at blive idømt fængsel og få konfiskeret én million kroner. 

Den filippinske kvinde arbejdede under ordnede forhold som au pair på Bornholm, mens de to andre filippinere, manden Ehwan Acuña Pabuaya og en anden filippinsk kvinde, var på campingpladsen i Hasle. De tre blev venner.

Ifølge Bornholms Tidende fortalte vidnet, at hendes to landsmænd på Hasle Camping ofte beklagede sig over, hvor svært det var at arbejde så hårdt og så mange timer i træk og uden en eneste fridag om sommeren.

Når vidnet besøgte de to på campingpladsen, så arbejdede de stort set altid uanset tidspunktet. Så hvis hun skulle snakke med dem, måtte hun gå rundt på pladsen, så de kunne arbejde imens. 

– Da jeg fandt ud af, hvor lang tid de arbejdede om dagen, blev jeg chokeret, sagde vidnet ifølge Bornholms Tidende.

Ifølge anklageren på Bornholm arbejdede de to filippinere i gennemsnit hver mindst 56 timer om ugen.

Ville skaffe penge til familie og barn

Ifølge vidnet var kvinden meget bange, mens hun var i Danmark. Hun vidste godt, at det var ulovligt for hende at være i Danmark, da hun hverken havde arbejds- eller opholdstilladelse. 

Kvinden arbejdede ifølge vidnet på Hasle Camping for at skaffe penge til sin familie og det barn, som hun har i Filippinerne.

– Det var derfor, hun valgte at være her illegalt, forklarede vidnet.

Vidnet forklarede også, at både Ehwan A. Pabuaya og kvinden blev sat til at gøre rent i færgeterminalen i Rønne.

Vidnet oplevede, at de to andre filippinere ikke havde et familiært forhold til deres værtsfamilie, og at de ikke var glade for arbejdet. 

– Hvis Ehwan var i campingvognen, så kunne (den kvindelige medejer af Hasle Camping, red.) komme og bebrejde ham, at han var dér og ikke gjorde rent, forklarede vidnet.

Tyder på mange lovbrud

Andre vidner i retten i Rønne gav i går også udtryk for, at de to filippinere havde arbejdet rigtigt meget. 

Ehwan A. Pabuaya var officielt ansat som au pair fra juli 2013 til marts 2015. Men flere regler for au pairer er angiveligt blevet brudt. Eksempelvis at man højst må arbejde fem timer om dagen; at man skal bo hos værtsfamilien; og at man kun må blive sat til lettere huslige opgaver og børnepasning i hjemmet. 

Retssagen mod ægteparret bag Hasle Camping fortsætter i morgen, torsdag. Fredag ventes der at falde dom. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.