Vicky dyster mod mændene: Få centimeter afgør sejren

23-årige Vicky Obel går efter en podieplads, når hun lørdag stiller op til DM for transportlærlinge.
- Jeg vil gerne på podiet - enten i den samlede konkurrence eller i en af disciplinerne. Ellers bliver jeg nok lidt skuffet, siger Vicky Obel.
- Jeg vil gerne på podiet - enten i den samlede konkurrence eller i en af disciplinerne. Ellers bliver jeg nok lidt skuffet, siger Vicky Obel. Foto: Privat og Scanpix

- Hvis man bakker hen til det ene hjørne af porten, kan man vende sig ind, så der lige præcis er plads. Det kræver noget præcision, men har man lidt erfaring, så kan det lade sig gøre. 

Selvom Vicky Obel kun er 23 år, forklarer hun rutineret, hvordan hun vil manøvrere sin gaffeltruck rundt, når hun i dag, lørdag, dyster i en af fem discipliner til DM for transportlærlinge, der løber at stablen på TEC Hvidovre lidt uden for København.

Og det kan gå hen og blive rigtigt nervepirrende. Ganske få centimeter er nemlig afgørende for de talentfulde lærlinge i kampen om de eftertragtede podiepladser, fortæller Vicky Obel.

For eksempel når det såkaldte langgods skal bugseres gennem en port, der egentlig er for lille. I den disciplin tvinges deltagerne til at vride trucken rundt i små snævre sving på gulvet.

DM for transportlærlinge er delt op i to kategorier: En for lagerlærlinge og en for chaufførlærlinge. Vicky Obel afslutter til januar sin uddannelse som lager- og logistikoperatør og stiller derfor op i førstnævnte kategori.

Og hun har store forventinger til sig selv.

- Jeg vil gerne på podiet - enten i den samlede konkurrence eller i en af disciplinerne. Ellers bliver jeg nok lidt skuffet, siger hun.

Kommer hun i mål med sin ambition, kan hun udvide medaljehylden hjemme i lejligheden. Her har hun allerede en pokal stående fra sidste års DM, hvor hun vandt i disciplinen "varesalg," som går ud på at pakke og klargøre en palle til videre transport så præcist og hurtigt som muligt.

Giver mændene baghjul

Vicky Obel, der er elev på TEC Hvidovre, hvor konkurrencerne foregår, må dog forberede sig på kamp til stregen. Hun skal dyste imod omkring 30 dygtige lærlinge fra landets tekniske skoler, som alle er udtaget af faglærerne.

Heraf er langt de fleste unge mænd. Faktisk er der kun tre-fire kvinder med i kategorien for lagerlærlingene, fortæller hun.

Alligevel føler Vicky Obel ikke, at hun har noget at skulle bevise, selvom hun af og til møder fordomme som ung kvinde i en mandsdomineret verden.

- Sidste år til DM hørte jeg faktisk en kommentar fra en blandt publikum om, at kvinder slet ikke hørte hjemme til DM. To timer efter kunne jeg så kigge ned på ham fra vinderpodiet. Der kunne man godt se, han lige slugte sine ord igen.

Fordommene var der også, da hun startede i sit lærlingeforløb på lageret hos en større dansk lægemiddelgrossist, fortæller hun.

- Nu er jeg jo blevet rigtig gode venner med dem alle sammen, så de har også fortalt mig om deres førstehåndsindtryk af mig: At det var da slet ikke et fag for en kvinde, og at jeg nok ville give op efter en uge, siger Vicky Obel og fortsætter:

- Så er det jo fedt, at man kan afkræfte alle de fordomme.

Faglig stolthed

Men når Vicky Obel lørdag sætter sig i trucken og dyster på præcision og tempo til DM for transportlærlinge, vil hun altså ligeså gerne slå de kvindelige som de mandlige deltagere, slår hun fast. 

Samtidig glæder hun sig til at genopleve stemningen fra sidste år, hvor DM blev afholdt i Herning Messecenter. 

- Der var en meget spændt stemning og en stolthed og nysgerrighed omkring faget. Folk spørger ind til, hvor man har været lærling og hvilke erfaringer man har. 

Og så er det også en god mulighed for at lære et par tricks eller to af de allerdygtigste talenter, tilføjer hun. 

- Sidste år tjekkede jeg nogle af dem ud, som var gode til noget af det, jeg selv måske ikke er så god til. Dér måtte jeg bare tænke: Wouw, sådan kan man også gøre det.

Du kan læse meget mere om DM for transportlærlinge her

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.