Vicevært får ingen erstatning trods piskesmæld: Kørte ind i parkeret bil

Ny dom rykker på ansvar ved påkørsel af parkerede biler. Højesteret har afvist erstatning på 198.000 kroner, som byretten havde tilkendt en vicevært, skriver Fagbladet 3F.
En sydjysk vicevært må se langt efter erstatning.  
En sydjysk vicevært må se langt efter erstatning.   Foto: Scanpix arkiv

En sydjysk vicevært har ikke været i stand til at arbejde på fuld kraft, siden han kørte op bag i en henstillet bil og blandt andet fik en piskesmældslæsion.

Bilens ejer havde parkeret i vejkanten for at hjælpe ved et færdselsuheld.  

Nu har Højesteret afslået, at viceværten skal have 198.000 kroner i erstatning fra den parkerede bils ansvarsforsikring. Beløbet var han ellers tilkendt i byretten i Kolding. Det skete ud fra en grundregel i færdselsloven om, at en bilist er ansvarlig for alle de skader, hans bil forvolder - uanset, om det er hans skyld.

Domstolene har efterhånden indført en praksis om, at hvis en bil er parkeret for eksempel for natten, så dækker ansvarsforsikringen ikke, hvis en anden bil kører ind i den. Men der har været flere grænsetilfælde, hvor domme har haft forskelligt udfald. Hvis en bil bryder ned og efterlades midlertidigt, ser det ud til, at forsikringen dækker, vurderer advokat Henrik Juel Halberg, der har ført den aktuelle sag.

- Vi syntes, det var rimeligt at udstrække det til den situation, hvor en bil stilles i vejsiden, fordi føreren skal hjælpe ved en ulykke. Men det afviste Højesteret altså, siger Henrik Juel Halberg.

Dermed kan der opstå mærkværdige situationer. Henrik Juel Halberg henviser til en ulykke for nylig, hvor en lastbil påkørte en motorvejsbro ved Rødby.

- Den nye dom kan betyde, at hvis du sådan et sted rammer en bil i nødsporet, og føreren af den bil er stået ud, fordi han ikke tør blive siddende, så dækker hans bils ansvarsforsikring ikke.

- I sådanne tilfælde gælder det om at ramme biler, som er standset, men hvor føreren stadig sidder i bilen. Så er der nemlig dækning fra ansvarsforsikringen, siger Henrik Juel Halberg.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.