Vibrerende sexliv: Hemmelige, farlige signaler lokker dyr til parring

Nogle fisk og insekter udsender elektriske signaler og vibrationer under selve parringsakten. Men det er langt fra ufarligt.
Når hunde parer sig, er det svært at overse. Til gengæld har fisk et mere elektrisk sexliv.
Når hunde parer sig, er det svært at overse. Til gengæld har fisk et mere elektrisk sexliv. Scanpix arkiv

De fleste dyr bruger føle-, lugte-, høre-, smags- og synssansen, når de skal finde og tiltrække en parringspartner. Det gælder også for mennesker.

Men nogle dyr råder over nogle supplerende og usædvanlige våben i deres seksuelle våbenkammer. Det er evnen til at kunne fornemme vibrationer og elektriske signaler, der indikerer, at et lignende dyr er i nærheden, skriver Videnskab.dk.

Signalerne er normalt usynlige for andre dyr, som ikke har de nødvendige sanseorganer, der skal til for at opfange vibrationerne og signalerne. Nogle elektriske fisk har specialceller, der sender og modtager signaler til deres egen art, mens andre fisk er intetanende om det hemmelige kæresteri, der foregår lige for øjnene af dem.

Selvom det almindeligvis er en fordel, bliver de hemmelige signaler sommetider opfanget af rovdyr.

Læs mere på Videnskab.dk: Korsedderkoppers seksuelle akt er en farlig leg

'Black Ghost'-knivfisk (Apteronotus albifrons) er en meget usædvanlig sydamerikansk ferskvandsfisk. Den har udviklet en unik metode til at finde parringspartnere i mørkt, grumset vand, hvor dens synssans er kompromitteret. Den kommunikerer nemlig ved hjælp af elektricitet.

'Brown Ghost'-knivfisk (Apteronotus leptorhynchus) har et elektrisk specialorgan i deres hale, som producerer et signal kaldet 'Electric Organ Discharge' (EOD). Fiskene skaber et elektrisk felt for at sende signalerne, som modtagerene fortolker ved hjælp af elektro-sanseorganer, der er fordelt overalt på skællene.

Signalets frekvens og bølgelængde skaber en unik kode, som udtrykker genkendelse, aggression, hvor der kan findes føde, advarsler om fare, og som til tider bruges til at kurtisere.

Læs mere på Videnskab.dk: Springhalers besynderlige sexliv

Han- og hun-'Ghost'-knivfisk genkender hinanden på deres unikke EOD-frekvenser (EODfs). Hannerne producerer signaler med højere frekvens i intervallet af 800-1100 Hz, og hunnerne udsender signaler i intervallet af 600-800 Hz.

EODfs gør dog mere end bare hjælpe. Fiskene opspore det modsatte køn. De kan også være et udtryk for 'maskulin kvalitet'. 'Ghost'-knivfisk-hunner foretrækker normalt hanner med høj EODfs, måske fordi de som regel har større kroppe og har sikret sig forrang i jagten på de begrænsede madressourcer.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Seks af de særeste sexvaner hos dyr

Sex med dyr: Ja hvorfor ikke?

For flere spændende artikler om ny forskning tilmeld dig Videnskab.dk’s nyhedsbrev her.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.