Vibekes forlovede døde: Det havde store konsekvenser

Vibeka Havkrog og hendes forlovede havde ikke tegnet testamente, så da han døde, var hun nødt til at sælge huset.
Det var Vibeke Havkrogs dengang 9-årige datter Monica, der arvede sin far, da han døde i en tragisk ulykke.
Det var Vibeke Havkrogs dengang 9-årige datter Monica, der arvede sin far, da han døde i en tragisk ulykke. Foto: Privat

En tragisk fritidsulykke kostede i 2012 Vibeke Havkrogs forlovede Ole Jørgensen livet.

Og fordi parret ikke havde tegnet testamente, var det deres fælles datter Monica Jørgensen, som dengang var ni år, der arvede sin far som den eneste.

Det betød, at Vibeke Havkrog måtte vinke farvel til huset og sælge parrets fælles ejendom, så datteren kunne få udbetalt sin arv. Det skriver Danske Arveretsadvokater i en pressemeddelelse.

- Jeg gik i chok, da jeg fik det at vide. Det er ikke lige sådan en melding, man regner med at få om aftenen, når man står og kysser sin forlovede farvel om morgenen. Udover sorgen efter tabet af min forlovede, skulle jeg også bruge energi på at finde hoved og hale i arven efter ham, siger Vibeke Havkrog i pressemeddelelsen.

Og mange flere kan ende i samme situation som Vibeke Havkrog, hvis partneren dør, og der ikke er tegnet testamente.

Hvem arver egentlig?

Ifølge Danmarks Statistik lever godt 350.000 danskere i dag i et papirløst forhold, og tallet er stigende.

Samtidig viser en ny undersøgelse, som YouGov har foretaget for Danske Arveretsadvokater, at 45 procent af de ugifte ikke arver partneren, hvis han eller hun dør. Jo yngre parrene er, desto flere uden testamente er der.

Mange ved slet ikke, hvem der arver, hvis kæresten går bort. Ud af de adspurgte i undersøgelsen, der svarer, at de ikke arver eller arver en del efter samleveren, svarer hele 20 procent, at de ikke ved, hvem der arver.

Ugifte par arver nemlig ikke automatisk hinanden, hvis den ene går bort. Hvis parret har fælles børn, vil børnene automatisk arve den afdøde forælder. Hvis parret ikke har børn, er det svigerforældrene, der står til at arve. Det kan eksempelvis dreje sig om halvdelen af en lejlighed eller hus.

- Mange lever en stresset tilværelse i de år, hvor man får børn og bygger rede, og flere glemmer at tænke langsigtet. Måske fordi de ikke har lyst til at overveje en situation, hvor partneren går bort. Netop fordi, det er utænkeligt på det tidspunkt i livet, siger Bodil Hedeager Ravn fra Danske Arveretsadvokater.

Vibeke Havkrog fik hjælp fra advokatfirmaet med boet og Oles forsikringer, så hun kunne få udbetalt nogle penge efter sin forlovede.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.