"Vi syge har hele tiden en lægtehammer hængende over hovedet"

Susanne Møller var syg på femte år med dårlig ryg og en række andre lidelser. Alligevel måtte hun ikke tage 14 dage til en veninde. For man skal være 12 måneder i ressourceforløb, før man har ret til ferie.
- Vi med kroniske smerter er ikke i deres (politikernes) interesse. Tænk hvis de virkelig skulle erkende, at vi render rundt og har det forfærdeligt på grund af deres regler, siger Susanne Møller.
- Vi med kroniske smerter er ikke i deres (politikernes) interesse. Tænk hvis de virkelig skulle erkende, at vi render rundt og har det forfærdeligt på grund af deres regler, siger Susanne Møller. Foto: Mette Lauth

Susanne Møller bor i Sydhavnen i København og har haft schæferhunde hele sit liv. Så et af de største tab ved hendes sygdom er, at hun for et pr år siden blev så svag i sin ryg, at hun ikke længere kunne have hund.

Derfor var et også en ekstra skuffelse, at hun måtte sige nej, da en veninde sidste sommer tilbød hende 14 dage i deres hus i Randers, hvor veninden har en schæferhunde-kennel.

Men 50-årige Susanne Møller har tre diskusprolapser, misdannelser af ryggen, kronisk tennisalbue, fibromyalgi. Hun har ødelagt det ene knæ i en faldulykke og får 19 piller om dagen.

I juni sidste år besluttede Københavns Kommune, at hun skal tre år i ressourceforløb for at afklare hendes arbejdsevne. Inden da havde hun været fire år på sygedagpenge.

Derfor fik Susanne Møller nej til at tage væk 14 dage. Hun skulle stå til rådighed, også selvom hun hverken skulle til møder, behandling eller andre aktiviteter med kommunen hele sommeren.

For man må IKKE holde ferie, før man har været 12 måneder i ressourceforløb i træk.

Men hvis Susanne Møller havde været på kontanthjælp i stedet for sygedagpenge før ressourceforløbet, ville det have givet hende ret til fem ugers ferie med det samme.  

Har nu ikke råd mere

Noget skidt, rigidt og urimeligt.

Sådan lød det fra Socialdemokraterne, SF og Radikale, da Avisen.dk i september fortalte om Susanne Møllers ferie på sofaen i Sydhavnen. Politikere fra partierne lovede at tage det op med ministeren for at gøre retten til ferie ens for alle i ressourceforløb.

Men ingen af dem har gjort noget ved det endnu.

Susanne Møller er ikke overrasket over, at politikerne ikke har handlet, som de sagde.

- Vi med kroniske smerter er ikke i deres interesse. Tænk, hvis de virkelig skulle erkende, at vi render rundt og har det forfærdeligt på grund af deres regler, konstaterer hun.

Til juli har Susanne Møller ret til ferie for første gang i fem år, for da har hun været ét år i ressourceforløb. Men overgangen fra sygedagpenge til ressourceforløb betød, at hun gik 6.500 kroner ned i ydelse til 10.500 før skat og ikke kunne betale sin husleje uden hjælp.

- Så nu har jeg ikke råd til ferie. Men det vil være dejligt at få den frihed, ferie giver. Politikerne ved ikke, at vi syge har en lægtehammer hængende over hovedet hele tiden. At man hver eneste dag skal man logge ind og tjekke, om der er indkaldelser fra kommunen. Så folk går i panik, hvis de har computerproblemer. For man mister sine ydelser, hvis man ikke møder op, siger hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.