Vi snyder sig os selv for erstatningsferie

Det er surt at tilbringe feriedage i sygesengen. Alligevel kræver kun et mindretal af danskerne deres ret til erstatningsferie.
To ud tre danskerne er enten ikke klar over, at de ret til erstatningsferie ved sygdom i ferien - eller også vælger de ikke at gøre deres arbejdsgiver opmærksom på det.
To ud tre danskerne er enten ikke klar over, at de ret til erstatningsferie ved sygdom i ferien - eller også vælger de ikke at gøre deres arbejdsgiver opmærksom på det. Foto: colourbox/free

Computeren er slukket, mailen er indstillet til autosvar og arbejdstøjet er hængt på plads i skabet.

Men lige så snart, den saliggørende ferie er i gang, kommer sygdom og sure dage i sengen snigende.

To ud af tre danskere, der har været syge i sommerferien, er dog enten ikke klar over, at de kan få erstatningsferie fra sjette sygedag i ferieåret - eller også undgår de at bruge sygedagene.

- Konsekvensen er jo, at vi ikke får de 25 dages ferie, vi er berettiget til. Og så får vi måske heller ikke restitueret ordentligt, hvis vi kommer tilbage til jobbet efter tre ugers ferie, hvoraf halvdelen af tiden er foregået under dynen, siger leder af revisionshuset Deloittes LønService Maria Bjerg Pedersen.

Reglerne gælder ikke kun for sommerferien, men for alle fem ferieuger. Og derfor skal man også huske at anmelde de kortere sygdomsperioder i for eksempel efterårs-, jule- og vinterferien.

Hos Deloitte oplever Maria Bjerg Pedersen, at man i mange virksomheder har en usagt forståelse mellem arbejdsgiver og medarbejder om, at sygdom under ferie er noget, medarbejderen må bide i sig uden kompensation.

- Så længe, det er medarbejdernes eget valg, er det naturligvis helt i orden, men så snart presset kommer fra arbejdsgiveren, er der tale om et klart brud på reglerne, siger hun.

Hos HK Handel opfordrer formand Per Tønnesen arbejdstagerne til at sætte sig ind i reglerne, så de ikke ender med at snyde sig selv for erstatningsferie.

- Det er ærgerligt at gå glip af den ferie, man kunne have opnået, hvis man havde meddelt det til sin arbejdsgiver, da sygdommen indtraf, og at den varede over fem dage. Er man i tvivl om reglerne, kan man henvende sig til sin tillidsrepræsentant, hvis man har en sådan på arbejdspladsen, eller til sin fagforening, siger han.

Syg i ferien? Sådan gør du

Bliver du syg under din ferie, har du ret til erstatningsferie. Dog vil du ikke få erstattet de første fem sygedage. Du skal give din arbejdsgiver besked om din sygdom med det samme.

Du må ikke vente til fem dage inde i din sygdom. Du skal have lægelig dokumentation for din sygdom- også for de første fem sygedage, som du ikke får erstatningsferie for.

Lægeerklæringen betaler du selv. Bliver du rask, inden din ferie slutter, skal du melde dig rask og fortælle, om du ønsker at møde på arbejdet, eller om du vil holde resten af din ferie.

Kilde: 3F

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.