Vi kender ikke advarselslamperne i bilen

Hov - hvad er det nu for en lampe der lyser? Rigtig mange bilister aner ikke hvad advarselslamperne i bilen faktisk betyder.
Hov - hvad er det nu for en lampe der lyser? Rigtig mange bilister aner ikke hvad advarselslamperne i bilen faktisk betyder.
Hov - hvad er det nu for en lampe der lyser? Rigtig mange bilister aner ikke hvad advarselslamperne i bilen faktisk betyder.

Det er Falck, der har lavet en undersøgelse omkring vort kendskab til lamperne i bilen.

Resultatet er, at mange bilister faktisk ikke kender alle advarselslampernes betydning, og det kan få alvorlige konsekvenser.

Det er lamper som ABS, manglende motorolie eller en trukket håndbremse, der i bilens instrumentbræt skal advare bilisten, når der er noget, de skal være opmærksomme på.

Det lykkedes dog ikke altid lamperne at få deres budskab igennem, viser undersøgelsen, som Marketminds har lavet for Falck.

I undersøgelsen er 1.122 danske bilejere blevet præsenteret for seks af de mest almindelige lamper på instrumentbrættet og de er blevet bedt om at forklare deres betydning. 49 procent af de udspurgte havde en eller flere fejl.

- Vi oplever engang imellem, at folk ringer lidt nervøse til os, fordi en eller anden lampe lyser. Men jeg forstår sådan set godt, at det kan være svært at holde styr på alle de lamper, siger Thomas Dietz, der arbejder som vagtcentralchef hos Falck.

Særligt lampen, der viser, at håndbremsen er trukket, voldte bilejerne problemer. 20 procent, altså hver femte, var ikke i stand til at koble lampen med dens rigtige betydning.

Tendensen er måske ikke så overraskende, for selvsamme undersøgelse viser nemlig, at bilejerne typisk lader bilens instruktionsbog ligge i handskerummet.

11 procent af bilejerne har aldrig læst i deres instruktionsbog, mens 26 procent kun sjældent orienterer sig i den.

Sådan bør det dog ikke være, mener Thomas Dietz. Det er nemlig bilisternes eget ansvar at sætte sig ind i bilens advarselslamper.

- Ja, det er op til den enkelte bilist at gøre sig klog på det, men hvis en bilist er strandet et sted og ringer til os, vil vi selvfølgelig værebehjælpelige, siger Thomas Dietz.

Når en advarselslampe lyser, og man er i tvivl om dens betydning, skal man først kigge i bilens instruktionsbog.

Hvis man ikke har en instruktionsbog i bilen, kan man i de fleste tilfælde vurdere næste skridt ud fra lampens farve.

En gul lampe betyder som regel, at man selv kan køre bilen på værkstedet, mens en rød lampe ofte betyder, at det er bedst at stoppe bilen og ringe efter hjælp.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.