Vi gider ikke arbejde frivilligt

Danskerne vil hellere spytte i indsamlingsbøsserne end arbejde gratis.
Foto: Scanpix

Mens danskerne er mere tilbøjelige til at spytte i indsamlingsbøsserne ved de store indsamlinger, kniber det med tiden til at gøre en indsats i skolebestyrelsen eller være besøgsven for en ensom pensionist. Det skriver netavisen Altinget.

De nye resultater fremgår af et nyt såkaldt alternativt nationalregnskab fra en gruppe forskere på Roskilde Universitet, som har gennemtrawlet økonomien i den samlede danske nonprofit-sektor.
I 2004 var hver tredje dansker engageret i frivilligt arbejde. Det billede er det samme i 2012, men nu lægger hver enkelt frivillig færre timer i løbet af året - nemlig 118 mod tidligere 126 - viser forskernes opgørelse.

"Det er ikke nogen stor, markant tilbagegang per person, men når man regner det samlede antal timer ud, så er det faktisk en væsentlig nedgang, der er sket," siger Thomas P. Boje, professor ved Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på Roskilde Universitet, til Altinget.

Han peger på en udvikling, der er foregået sideløbende med, at antallet af frivillige arbejdstimer er faldet; nemlig at danskerne nu giver langt mere til landsindsamlinger og humanitære, sociale og tilsvarende velgørende foreninger.

Årsagen til udviklingen er at finde på arbejdsmarkedet, mener professoren.

"Vi presses på arbejdsmarkedet, og der stilles større krav. Det er tydeligt, at der er sket en udvikling, sådan at man simpelthen ikke har den samme tid eller de samme kræfter til at engagere sig så meget i det frivillige arbejde," siger Thomas Boje.

Han peger på, at de store fald i det frivillige engagement er sket hos børnefamilierne, der klassisk er meget aktive på skole- og fritidsområdet - og ikke mindst blandt danskere med lange uddannelser.

"Folk med langvarige uddannelser havde i gennemsnit 20 timers frivillighed om måneden i 2004. De har 13 timer i gennemsnit om måneden i 2012. Det er jo en markant nedgang," siger Thomas Boje til Altinget.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.