Vi er ikke junkier og narkomaner: Ex-topdirektør revser kontanthjælpsdebat

Den tidligere topdirektør Tony Hansen er meget frustreret over tonen i debatten om kontanthjælpsmodtagere.
Tony Hansen har ikke arbejdet i 12 år. Engang var han direktør for 3.500 mennesker. Han mener, at ledige og personer på overførselsindkomst bliver unødigt mistænkeliggjort.
Tony Hansen har ikke arbejdet i 12 år. Engang var han direktør for 3.500 mennesker. Han mener, at ledige og personer på overførselsindkomst bliver unødigt mistænkeliggjort. Foto: Privat

Debatten om kontanthjælpsmodtagere generer en tidligere topdirektør.

Han har ifølge eget udsagn haft en større stilling end de fleste. Tony Hansen fortæller, at han har stået i spidsen for 3.500 ansatte i softwarevirksomheden CCI i London. Men, oplyser han, karrieren stoppede brat, da han brækkede ryggen i en ulykke i 2004.

Siden har han stået udenfor arbejdsmarkedet, og den forhenværende direktør kender alt til, hvordan det føles, når debatten om personer uden arbejde eller på overførselsindkomst raser.

- Det generer mig, at man har en debat, hvor det lyder som om, at alle kontanthjælpsmodtagere er junkier og narkomaner. Det er vi ikke.

Vil ikke betale til skattelettelser

Senest har beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) kaldt det "aldeles uacceptabelt", at 10.000 danskere ifølge en ny opgørelse har stået udenfor arbejdsmarkedet i 10 år.

Ministeren har selv bemærket, at gruppen af kontanthjælpsmodtagere formentlig ikke er parat til at tage et arbejde lige med det samme, blandt andet på grund af sygdom.

Men alligevel frustrerer det Tony Hansen, at beskæftigelsesministeren går efter at ”tvinge kontanthjælpsmodtagerne i arbejde”.

- Den skat, jeg har betalt, da jeg var direktør, skal gå til at finansiere skattelettelser – det gør mig rigtig ondt, siger han.

Ville ikke give op

Som direktør har Tony Hansen tjent en meget høj løn og betalt en høj skat, men det har altid været vigtigt for ham at bidrage samfundet.

- Jeg er nervøs for, at Neergaard vil stramme tingene. Det er slet ikke det, der er brug for. Der er brug for hjælp og gennemsigtighed. Der er en grund til, at du er 10 år på kontanthjælp. Min grund er, at jeg brækkede ryggen.

Ifølge den tidligere direktør havde han selv slet ikke behøvet at stå udenfor arbejdsmarkedet gennem 12 år. Tony Hansen har selv takket nej til førtidspension to gange, for som han selv siger: ”Jeg ville ikke give op.”

- Kommunerne fokuserer på at tvinge dem i arbejde, der koster dem penge. Altså de svageste kontanthjælpsmodtagere. Og så er man fuldstændig ligeglad med os, der ikke koster noget og betaler selv, siger Tony Hansen.

Klager ikke

Som velhavende direktør har Tony Hansen måtte leve for sin formue gennem seks år efter ulykken. I dag er han tildelt et ressourceforløb og får økonomisk, hvad der svarer til en kontanthjælp.

- Jeg har ikke brug for at blive forsørget af det offentlige. Jeg har ikke et dårligt liv, og jeg klager ikke. Men det er mennesker, det her går ud over. Det giver ingen mening, siger han.

- Jeg vil gerne arbejde og tjene masser af penge til samfundet. Det kunne jeg have gjort, hvis kommunen havde støttet mig i et år.

Tony Hansen forsøgte efter eget udsagn at opsøge kommunen for at komme i et jobprøvning kort tid efter ulykken, hvor han brækkede ryggen. Men henvendelserne bar aldrig frugt.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.