Vi dyrker vores egne planter som aldrig før

Planter i potter på altanen og en mini-urtehave hængende ud over rækværket på 5. sal er blevet moderne – urban gardening hedder fænomenet og du kan stadig nå at være med på trenden i år.
Vil du også have en lille have - det er nemt nok, du skal bare kaste dig ud i det og intet er for småt.
Vil du også have en lille have - det er nemt nok, du skal bare kaste dig ud i det og intet er for småt. Scanpix

Der findes ikke noget bedre end at plukke sine egne hjemmedyrkede tomater, hente krydderurter ind fra egne krukker og i det hele taget se ting få liv og tage form, sådan synes flere og flere at mene.

Og en lille altan og en lejlighed på 5. sal er ikke en hindring – nærmere en udfordring, der kan forceres. Det viser tendensen, der hedder Urban Gardening.

LÆS OGSÅ: Googler du også hans eks? Du er ikke alene

Men hvad er det for noget?

- Urban gardering er en global samfundstrend, som handler om at dyrke haven og naturen på byens præmisser, siger Peter Tom-Petersen, en af grundlæggerne bag firmaet Urban Garden Compagny, som specialiserer sig i at hjælpe byboere med netop det.

LÆS OGSÅ: Dilemma: Skal du fortælle partner om utroskab?

Grøn er det nye sort

Det med at dyrke planter på sin altan, sit tag, fælleshaven og andre steder i byen er et fænomen, der topper lige nu. Uanset hvilket dameblad og blog du åbner, så står der grønne planter og titter frem.

Men faktisk har det været lang tid undervejs og allerede i 2010 begyndte haveentusiast, forfatter og journalist Signe Wenneberg at skrive om planternes indtog i byerne.

- Vi forsøger at påvirke byen i en mere grøn retning, skrev hun dengang i Berlingske Tidende og siden på sin blog. Og det må da siges at være en forudsigelse, der har været hold i.

LÆS OGSÅ: 6 irriterende steder med hår: Sådan undgår du det

Det skal være sjovt

Men hvordan fungerer det så?

- Det skal være en nydelse at dyrke sin have, siger Anna Taws, den anden halvdel af Urban Garden Compagny.

Og netop derfor behøver den lille urtehave eller blomsterne på altanen ikke at stå i perfekt orden. Du behøver heller ikke at være verdensmester fra starten af – hvis du kan lidt grønne planter og drømmer om mere liv, der hvor du er, så kan du bare kaste dig ud i det.

- Bare fordi du bor på 4. sal, er det ikke ensbetydende med, at du ikke kan dyrke dine egne grøntsager og blomster – om det så er i vindueskarmen eller på altanen. Det skal ikke være en perfekt prydhave, hvor du skal bruge lang tid på at luge ukrudt og alting skal stå snorlige. Den urbane have må gerne være lidt rå – det er bare at kaste sig ud i det, siger Anna Taws.

LÆS OGSÅ: Her er den type venner, du bør droppe

Det skal altså være en leg at være med på have-noderne og hvis ikke det skal være perfekt, så kan det vel heller ikke gøres forkert.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.