Vi boykotter - nej, vi gør ej: DF splittet om Ryanair

- Vi er med i kampen mod social dumping, lyder det fra Dansk Folkeparti. Men partiet er splittet, når det gælder kommunernes boykot af lavprisselskabet Ryanair. Liselott Blixt (DF) siger nej til et Ryanair-boykot. Andre DF'ere siger ja.
Skal vi flyve med, eller skal vi ikke? DF-politikere er ikke enige om, hvorvidt det er en god idé, at kommuner boykotter det irske lavprisselskab Ryanair.
Skal vi flyve med, eller skal vi ikke? DF-politikere er ikke enige om, hvorvidt det er en god idé, at kommuner boykotter det irske lavprisselskab Ryanair. Foto: Thomas Lekfeldt/Arkiv/Scanpix

Den seneste tid har flere kommuner meldt ud, at de boykotter Ryanair, der af fagbevægelsen bliver kritiseret for at bidrage til social dumping, fordi de nægter at forhandle overenskomst.

Finn Rudaizky, der er medlem af Borgerrepræsentationen i København for Dansk Folkeparti, har sagt, at han går stærkt ind for, at kommuner forbyder medarbejdere at købe produkter fra virksomheder, der ikke har overenskomstlignende forhold.

Hans tre DF-partifæller i Albertslund kommune stemte også for forslaget, da det i april blev vedtaget, at Albertlund ikke ville handle med virksomheder uden ordnede forhold for deres ansatte.

Men i DF's folketingsgruppe er politikerne lunkne over for, at kommuner opsætter regler for, hvem de vil handle med.

DF-ordfører: Tomt slag i luften

Dansk Folkepartis arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted slår fast, at partiet er imod social dumping. Alligevel ser han ikke nogen fidus i, at kommuner forbyder ansatte at købe produkter hos virksomheder uden overenskomst.

- Den der boykot, kommunerne kører mod Ryanair, er et tomt slag i luften. De behøver ikke opsætte regler for, hvad de gør eller ikke gør. Når de bestiller flybilletter, kan de jo bare lade være med at bestille hos Ryanair, lyder det fra Bent Bøgsted (DF).

Selvom han er kritisk over for, at Ryanair ikke vil forhandle overenskomst i Danmark, så kan han ikke se, at regler om et boykot ude i kommunerne har den store effekt.

Men han fastslår, at det er helt op til kommunerne, om de vælger at boykotte eller ej.

- Det er en kommunal beslutning, som vi ikke blander os i, lyder det fra Bent Bøgsted (DF).

Blixt: Kommunen skal ikke blande sig

I Greve kommune stiller Enhedslisten på tirsdag forslag om, at kommunen skal afholde sig fra at handle med selskaber uden overenskomstlignende forhold.

Liselott Blixt sidder både i Folketinget og i Greve byråd for Dansk Folkeparti. Men hun har ikke tænkt sig at stemme for forslaget, der vil afskære kommunens medarbejdere fra at købe flybilleter hos Ryanair.

- Det er ikke noget, vi i kommunerne skal tage stilling til. Vi flyver alligevel kun indenrigs, så jeg kan ikke se, hvorfor vi som kommune skal blande os i arbejdsretslig sag som Ryanair. Derfor stemmer jeg nej, siger Liselott Blixt, der er psykiatri- og sundhedsordfører for Dansk Folkeparti sideløbende med, at hun sidder i Greve Byråd.

Men er det ikke vigtigt at sende signalet om, at man som kommune ikke vil benytte sig af virksomheder, der ikke har ordnede forhold?

- Som kommunalpolitiker skal man ikke sende signaler, så skal lave kommunalpolitik, slår Liselott Blixt (DF) fast.

Hun overvejer nu, om det skal tages op i folketingsgruppen, hvorvidt Dansk Folkeparti skal have en national holdning til et Ryanair-boykot.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.