Vi aner ikke hvem der arver pensionen

Hver tredje ved ikke, hvem der får pensionen, når de dør før pensionsalderen, viser en ny undersøgelse.
Har man ikke skrevet navnet på den, der skal have pensionsopsparingen og eventuelle forsikringer, når man dør, så vil pengene som udgangspunkt gå til nærmeste pårørende. Arkivfoto.
Har man ikke skrevet navnet på den, der skal have pensionsopsparingen og eventuelle forsikringer, når man dør, så vil pengene som udgangspunkt gå til nærmeste pårørende. Arkivfoto. Foto: Colourbox/free

Får din ekskæreste den pension, som dine børn skulle have haft, hvis du dør før pensionsalderen?

Hver tredje ved ikke, hvem der får deres pensionsopsparing, hvis de skulle gå hen og dø, før de bliver pensionister. Det viser en undersøgelse, som Opeepl har lavet for Forsikring & Pension.

Det kan have alvorlige konsekvenser, oplyser Forsikring & Pension.

- I yderste konsekvens kan det betyde, at ekskæresten ender med at få ens hårdt tjente pensionskroner i stedet for børnene. Det er der set eksempler på, siger Anne Seiersen, underdirektør i Forsikring & Pension.

Det kan sætte efterladte børn, ekskæreste og ægtefælle i en svær og ubehagelig situation med udsigt til et juridisk slagsmål om pengene, når folk ikke har tjek på, hvem der får pensionen ved deres død.

Man kan beslutte at skrive et specifikt navn på som begunstiget i sin pensionsordning eller livsforsikring.

- Men det kan for eksempel gå rigtig galt, hvis man glemmer at slette en ekskæreste som begunstiget. Så står vedkommende som den, der har ret til pengene. Det kan gå ud over de børn, man sidenhen har fået med en anden, siger Anne Seiersen.

Har man ikke skrevet navnet på den, der skal have pensionsopsparingen og eventuelle forsikringer, når man dør, så vil pengene som udgangspunkt gå til nærmeste pårørende. Det vil typisk være ægtefælle eller børn. Men nærmeste pårørende kan også være den nye kæreste, som man har boet sammen med i mere end to år.

- Her skal man overveje, om det skal være den kæreste eller om det for eksempel bør være de børn, man har med sin ekskone, der får pensionen, hvis man skulle dø, før man når pensionsalderen, siger Anne Seriersen.

At 35 procent ikke har undersøgt, hvem der skal arve pensionen, skyldes en blanding af uvidenhed og uopmærksomhed, mener Anne Seiersen.

- Vi minder folk om, at hvis deres livssituation ændrer sig, skal de tjekke, om arvesituationen er, som de gerne vil have, den skal være, siger Anne Seiersen.

På pensionsinfo.dk kan man ved hjælp af sit NemId og få klik tjekke, hvem der står til at arve pensionen. En undersøgelse blandt dem, der netop har gjort det, viste, at op mod hver tiende opdagede, at pengene ikke ville gå til de efterladte, som man ønskede som førstearvingerne.

1000 danskere har svaret på undersøgelsen fra Opeepl. Undersøgelsen kommer i forbindelse med temaugen "Tid til penge", hvor en række organisationer arbejder for at få danskerne til at få styr på deres privatøkonomi.

Forsikring & Pension opfordrer derfor danskerne til at benytte lidt af ugen til at tjekke, hvem der er begunstiget i deres pensionsordning på pensionsinfo.dk eller ved at kontakte deres pensionsselskab.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.