Vestindisk folkegave skal minde Danmark om kolonifortid
De Vestindiske Øer har foræret Danmarks en folkegave, der symboliserer slavernes oprør og kamp for frihed.
Kulturminister Bertel Haarder (V) mener ikke, at Danmark bør glemme sin fortid som slavenation og hilser folkegaven fra De Vestindiske Øer velkommen.
Kulturminister Bertel Haarder (V) mener ikke, at Danmark bør glemme sin fortid som slavenation og hilser folkegaven fra De Vestindiske Øer velkommen. Foto: Ida Guldbæk/Scanpix

De Vestindiske Øer har foræret Danmark en folkegave, der kan blive det første officielle mindesmærke herhjemme for Danmarks tid som kolonimagt og slavenation.

Gaven er en kopi af den mandsstore skulptur "Freedom", der symboliserer slavernes oprør og kamp for frihed. Den blev lavet i 1998, da øerne fejrede 150-året for slavernes befrielse.

Det skriver Politiken.

Håbet er, at "Freedom" nu også får en permanent offentlig placering i København.

Den vil blive det første officielle mindesmærke over den tid, hvor Danmark gjorde 100.000 sorte til slaver i sukkerplantagerne på De Vestindiske Øer.

Og det vil kulturminister Bertel Haarder (V) meget gerne være med til at sikre.

- Det er en rigtig god idé at sætte sådan et mindesmærke op, der minder os om vores kolonifortid inklusive vores fortid som slavenation, siger kulturministeren til Politiken.

- Den skal man ikke på nogen måde skjule eller glemme.

Også kulturborgmester i København, Carl Christian Ebbesen (DF), vil tage imod skulpturen "med stor glæde", skriver Politiken.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.