Vestager: Trængte lande skal rydde op

De 27 EU-lande mødes i dag til et historisk vigtigt møde, hvor en gigantisk redningspakke på op til 15.000 milliarder kroner.
De Radikales leder Margrethe Vestager har fået stor indflydelse på dansk politik, men hun mener, at Danmark er stækket i EU-spørgsmål.
De Radikales leder Margrethe Vestager har fået stor indflydelse på dansk politik, men hun mener, at Danmark er stækket i EU-spørgsmål. Foto: Jonathan Bjerg Møller / POLFOTO

De europæiske økonomier styrtbløder og euroen er truet.

Situationen i flere af de 27 lande ført an af Grækenland er faretruende.

Derfor sætter EU-landenes økonomi- og finansministre sig i dag til bordet for at forhandle en krisepakke på plads.

Det kan blive en gigantisk pakke på 15.000 milliarder kroner. Den skal skabe troværdighed om de europæiske banker og tryghed for grækerne.

"Der skal findes en løsning, som alle landene er tryg ved. Det skal være en løsning, hvor der er tryghed for Grækenland, tryghed for bankerne og tryghed for Euro-lande, der kommer i problemer," siger økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) til Newspaq.

Hun deltager sammen med europaminister Nicolai Wammen (S) som de danske repræsentanter til mødet.

Der skal mange penge til at skabe stabilitet i EU, men Margrethe Vestager holder fast i, at alle lande skal gøre en ihærdig indsats. Det kan komme til at gøre ondt for lande, der er i krise.

"Der er nok brug for at have mange penge i baghånden. Men endnu vigtigere er det, at alle lande fejer for egen dør. Det bliver først fint i Europa, når alle lande har styr på sin egen situation," siger ministeren.

Danmark er blandt de 10 lande, som ikke er med i euroen. Det mener Margrethe Vestager, er en hæmsko for dansk indflydelse i kriseplanens udformning.

"Det betyder, at vi kan bidrage med meget lidt og kræve endnu mindre. Vi har meget lidt indflydelse på de beslutninger, som euro-landene vedtager, når vi står udenfor," mener hun.

Søndag er det statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), der mødes med de øvrige statsledere i EU.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.