Vermunds vilde plan: Arbejdsløse skal spænde livremmen ind

Ledige vil få op til 19.000 kroner mindre til rådighed om året. Det vil være konsekvensen af Nye Borgerliges plan om nulvækst på overførselsindkomster.
Nye Borgerlige vil fastfryse satserne på overførselsindkomster frem til 2025.
Nye Borgerlige vil fastfryse satserne på overførselsindkomster frem til 2025. Foto: Olafur Steinor/Scanpix/Arkiv

Arbejdsløse vil få op til 19.000 kroner mindre til rådighed om året i 2025. 

Det vil være en af konsekvenserne, hvis Nye Borgerliges økonomiske plan om nulvækst bliver en realitet, vurderer Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). 

Partiet Nye Borgerlige med Pernille Vermund som formand har netop fremlagt deres økonomiske plan, som blandt andet byder på topskattelettelser og minusvækst i det offentlige forbrug. 

Flere tusinde mindre til rådighed

Og så ønsker det nye parti, som stiller op til næste folketingsvalg, at spare markant på overførselsindkomsterne med en nulvækst, hvor satserne bliver fastholdt i kroner og øre frem til 2025. 

Det vil i så fald betyde et fald i offentlige overførsler på 15 procent, viser analyse fra AE, der for Avisen.dk har regnet på de isolerede effekter af Nye Borgerlige plan om nulvækst på overførselsindkomster. 

Faldet på 15 procent kommer oveni den mindreregulering på overførslerne, som regeringen allerede har vedtaget frem mod 2025. 

Mere konkret betyder reduktionen, at personer på dagpenge vil få 19.000 kroner mindre til rådighed om året efter skat. 

Kontanthjælpsmodtagere vil få cirka 12.000 kroner mindre til rådighed om året, vurderer AE.

Ekspert: Frontalangreb på de ledige 

Ifølge professor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Henning Jørgensen er Nye Borgerliges plan drastisk. 

- Det er en ekstrem nedskæring af overførsler, som vil have stor økonomisk betydning for dem, der er så uheldige at stå uden arbejde. Det er jo et frontalangreb på de ledige. 

Men vil det ikke motivere de ledige til at komme i arbejde? 

- Det er løgn og latin, at man får folk i arbejde ved at gøre dem fattigere. Der er ingen evidens for det, og det er en myte, politikerne bliver ved at at sige. Den eneste effekt, det har at skære i de lediges indkomst, er, at det skaber fattigdom, siger Henning Jørgensen. 

Cepos: Flere vil komme i arbejde

Hos den liberale tænketank Cepos har piben en anden lyd:

Her fremhæver direktør Martin Ågerup, at effekterne af nulvækst på overførselsindkomster skal ses i forhold til den samlede økonomiske plan.

- Overførselsindkomsterne vil blive mindre, men til gengæld vil borgerne få glæde af afgiftslettelser. Og afskaffelse af selskabsskatten vil betyde øget produktivitet og dermed højere lønninger, siger Marin Ågerup. 

Vermund: De fleste kan godt spænde livremmen ind 

Han tilføjer, at kontanthjælpen i Danmark stadig vil være højere end i Sverige. Og at Nye Borgerliges plan samlet set vil skabe flere arbejdspladser og få mange borgere på overførselsindkomst i arbejde. 

Nye Borgerliges Pernille Vermund lægger også vægt de mange arbejdspladser, deres økonomiske plan, ifølge hende, vil skabe, og som vil få folk ud af langtidsledigheden

- Færre vil være på kontanthjælp i lang tid. Og så kan de fleste godt klare at spænde livremmen ind i kort tid, siger Pernille Vermund (NB). 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.