Verbal krig bryder ud mellem Saudi-Arabien og Iran

Få dage før pilgrimsfærden til Mekka anklager den saudiske stormufti iranske ledere for ikke at være muslimer.

En krig på ord er brudt ud mellem det sunnimuslimske Saudi-Arabien og Iran lige før den årlige pilgrimsfærd til Mekka.

Onsdag beskyldte Saudi-Arabiens stormufti, Abdulaziz Al al-Sheikh, de shiamuslimske iranske ledere for ikke at være rigtige muslimer.

Dermed er spændingerne maksimale, inden den årlige pilgrimsfærd indledes fredag. Op mod halvanden million sunni- og shiamuslimer ventes at drage til den hellige, saudiske by Mekka.

På det politiske plan viser det fjendtlige forhold mellem de to lande sig ved, at de støtter hver deres part i den syriske borgerkrig.

I et brev mandag fra Irans øverste shiamuslimske leder kritiserer ayatollah Khamenei Saudi-Arabiens håndtering af pilgrimsfærden sidste år. Her blev mange hundrede troende klemt til døde.

Khamenei skrev, at de saudiske myndigheder havde "myrdet" de mange mennesker. Han beskrev de saudiske ledere som gudløse.

Onsdag blev den saudiske stormufti af en avis spurgt om sin reaktion på Khameneis anklager. Han svarede, at han ikke var overrasket.

- Vi er nødt til forstå, at de ikke er muslimer. Deres hovedfjende er tilhængerne af sunnah (sunnimuslimer red.), svarede stormuftien.

Han beskrev de iranske ledere som sønner af oldtidens persiske religion zarathustrianismen.

/ritzau/Reuters

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.