Venstre til storkommune: Her kan I spare!

Kommuner kan spare penge ved at blive drevet bedre, siger Venstres finansordfører, Jacob Jensen.
Kommunerne beskylder regeringen for, at de må skære i skolerne, fordi regeringen fjerner 2,4 milliarder kroner i omprioriteringsbidrag. Regeringen svarer, at kommunerne får hele beløbet tilbage på næste års finanslov.
Kommunerne beskylder regeringen for, at de må skære i skolerne, fordi regeringen fjerner 2,4 milliarder kroner i omprioriteringsbidrag. Regeringen svarer, at kommunerne får hele beløbet tilbage på næste års finanslov. Foto: /Free

Kommunerne kan effektivisere administrationen langt mere. Københavns Kommune kan for eksempel spare en halv milliard kroner, hvis den arbejder lige så effektivt i administrationen som Aarhus kommune.

Det siger Venstres finansordfører, Jacob Jensen, i en kommentar til Kommunernes Landsforening (KL), som kræver omprioriteringsbidraget på 2,4 milliarder kroner væk.

Kravet om at fjerne omprioriteringsbidraget kommer fra KL's formand, Kalundborgs V-borgmester Martin Damm, efter et møde mandag med det kommunale bagland.

- Vi har et ansvar for, at hele den offentlige sektor kan blive prioriteret. I år prioriterer vi sundhed og ældre. I 2017 bliver omprioriteringsbidraget kanaliseret til kommunerne, siger Jacob Jensen.

Han afviser KL's kritik af, at kommunerne skal skære i børneinstitutioner eller hos ældre for at finde et par milliarder kroner. De kan kigge i administrationen, påpeger han.

- Effektiviseringen stopper ikke i 2016, da kommunerne har en halv milliard kroner mere end sidste år, hvor en SR-ledet regering stod bag økonomiaftalen, siger Jacob Jensen.

- Derfor kan man undre sig over, at kritikken lige præcis opstår i år, da en V-regering har tilført dem en halv milliard.

Kan kritikken skyldes, at der er kommunalvalg i 2017, så S- og V-politikere er bange for at skære for hårdt, så de ikke bliver genvalgt?

- Jeg skal slet ikke forholde mig til årsagen. Jeg noterer blot, at der er en halv milliard mere i år under en V-regering til at drive kommuner for, end der var sidste år under en S-regering.

- Jeg anerkender fuldt ud, at vi har en stram økonomi - også i kommunerne. Vi skal se på økonomirammen. Men der er meget store forskelle på mulighederne. Jeg noterer, at København ikke ligefrem har underskud på deres driftsbudget, siger Jacob Jensen.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.