Venstre sætter foden ned: Rør ikke førtidspensionerne

Venstre afviser Kommunernes Landsforenings forslag om at revurdere førtidspensionister på den gamle ordning.
KL kan godt glemme at undersøge arbejdsevnen for førtidspensionister på den gamle ordning. Sådan lyder det fra Venstres beskæftigelsesordfører.
KL kan godt glemme at undersøge arbejdsevnen for førtidspensionister på den gamle ordning. Sådan lyder det fra Venstres beskæftigelsesordfører. Foto: Keld Navntoft/Scanpix

I dag kom Kommunernes Landsforening (KL) med en række anbefalinger til, hvor politikerne kan tage fat i forhold til de arbejdsløse.

Blandt andet kunne KL godt tænke sig at se på, om der gemmer sig spildt arbejdskraft blandt gruppen af førtidspensionister på den gamle ordning.

Men det forslag sætter Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen, foden ned over for.

- Der er ikke særlig stor sandsynlighed for, at det vil ske. Jeg mener ikke, at vi skal gå i gang med at lave ændringer af førtidspensionerne for alle de mennesker, der har fået tilkendt førtidspension på den gamle ordning, siger Hans Andersen til Avisen.dk.

Løftet pegefinger til KL

Ønsket om, at kommunerne skulle have lov til at undersøge arbejdsevnen hos alle dem, der fik en førtidspension før 2003, og som er under 50 år i dag, mødte fra start stor kritik.

På Christiansborg har også Socialdemokraterne og Enhedslisten været skeptiske over for forslaget.

I følge Hans Andersen (V) er det da også det helt forkerte sted, KL lægger energien.

- Kommunerne skal holde fokus på at få mennesker på kontanthjælp og dagpenge tilbage i job. Det bør optage alt deres tid. De skal ikke bruge deres krudt på førtidspensionisterne. Punktum, siger han.

Alle, der er tilkendt førtidspension efter 2003, får løbende vurderet, om de opfylder reglerne for at modtage førtidspension.

Kanon udspil

Selvom forslaget om førtidspensionister ramte forbi målet, er der bestemt mange fine takter i KL’s udspil, mener Hans Andersen.

- Det er meget konstruktivt, at KL anbefaler, at vi får flere med i det arbejdende fællesskab, og at virksomhederne i fremtiden kan få den nødvendige arbejdskraft, siger han.

De dele af KL’s udspil, der beror på strammere regler for arbejdsløse, er helt i tråd med Venstres politik, forklarer Hans Andersen.

- KL går ind ad en åben dør, for regeringen er allerede i fuld gang med arbejdet med at sikre, at ledige selvfølgelig står til rådighed for arbejdsmarkedet, siger han.

Regeringen har vist den strammere linje med jobreformen og det moderne kontanthjælpsloft, der er i gang med at blive forhandlet på plads, påpeger Hans Andersen.

KL: Gør det mere enkelt

Tidligere har KL dog over for Avisen.dk forklaret, at der er en grund til, at kommunerne ikke bare støtter regeringens planer om et kontanthjælpsloft, men hellere vil have en ensretning af ydelserne.

- Et kontanthjælpsloft vil betyde endnu en regel, som kommunerne skal administrere. Vi vil hellere have et mere enkelt system, sagde Carsten Hansen (S) fra KL's beskæftigelsesudvalg tidligere.

Idéen om et mere enkelt system er dog også noget, der får opbakning fra Hans Andersen.

- Vi er optaget af hele tiden at afbeukratisere vores beskæftigelsesindsats. Det er sket med jobreformen. Og der vil nok også ske endnu flere forenklinger med de kommende reformer, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.