Venstre: Arbejdstilsynet kan sagtens blive mere effektivt

Arbejdstilsynet vil kunne løse opgaven lige så godt, selvom 140 stillinger skæres væk, forsikrer Venstres Hans Andersen.
Arbejdstilsynet vil sagtens kunne løse opgaverne lige så godt, selvom man skærer hver femte ansat væk, mener Hans Andersen (V).
Arbejdstilsynet vil sagtens kunne løse opgaverne lige så godt, selvom man skærer hver femte ansat væk, mener Hans Andersen (V). Foto: Folketinget

Arbejdsmiljøet på de dansk arbejdspladser vil ikke blive dårligere, selvom Arbejdstilsynet skal nedlægge hver femte stilling.

Det forsikrer Hans Andersen, som er beskæftigelsesordfører for Venstre, oven på kritik fra blandt andet fagforbundet LO, Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten.

- Vi mener fortsat, at Arbejdstilsynet vil kunne føre en god kontrol og sikre et godt arbejdsmiljø, siger Hans Andersen til Avisen.dk.

Hvordan vil de kunne klare opgaven lige så godt med en femtedel færre ansatte?

- Vi har fået gennemført nogle analyser, der viser, at der kan findes effektiviseringer i de nuværende arbejdsgange i Arbejdstilsynet, som kan frigøre ressourcer, så også de opgaver, som det særlige tilsyn udfører og som før har været finansieret af særlige bevillinger, kan blive udført.

Der vil blive frigjort noget tid

Siger du dermed, at Arbejdstilsynet ikke arbejder effektivt nok nu?

- Vi står til at bruge 420 millioner på Arbejdstilsynet i 2016. En organisation af den størrelse mener vi godt, at det er muligt at effektivisere. Min vurdering er, at vi stadig vil kunne nå vores politiske mål på arbejdsmiljøområdet, hvis vi gennemfører de effektiviseringer.

Kan du sige mere konkret, hvordan I mener, man kan effektivisere?

- På nuværende tidspunkt kan jeg ikke uddybe det yderligere, men der vil blive frigjort noget tid, som kan bruges på opgaverne. Det bunder blandt andet i den politiske aftale fra foråret, som betyder, at Arbejdstilsynet i højere grad koncentrerer sig om de virksomheder, hvor der er størst risiko for problemer, i stedet for at besøge alle virksomheder.

Ikke en kritik af de ansatte

Er der så ikke større risiko for at problemerne på andre arbejdspladser ikke bliver opdaget?

- Nej, for der vil stadig være stikprøver. Men jeg vil ikke afvise, at der på sigt vil være færre virksomheder, der får tilsynsbesøg, fordi hvert enkelt tilsyn vil tage længere tid, i og med at det kræver mere forberedelse at tage ud og tjekke virksomheder med større risiko for problemer. Det bliver bestemt ikke mindre grundigt, men det bliver mere målrettet.

Når du siger, at Arbejdstilsynet kan løse opgaven lige så godt med en femtedel færre ansatte, så kan det jo lyde som om du ikke synes, de ansatte arbejder effektivt nok?

- Bestemt ikke. Jeg har ikke noget at udsætte på den enkelte medarbejder. De udfører deres arbejde, som de skal. Det handler om processer. Når analyserne viser, at man faktisk kan gennemføre en effektivisering, så synes vi, at man bør gøre det.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.