Veninde til stress-syge Helene: Du er ynkelig

Du kan ikke være bekendt at sygemelde dig. Der er mange andre, som har det værre, lød beskeden fra veninden til Helene, der var gået ned med stress og depression.
"Hvorfor blev jeg offer for Lines vrede? ..... Hvorfor var det vigtigt for Line, at fortælle mig, at hun synes, at jeg er ynkelig, fordi jeg er psykisk syg, og er åben omkring det?" har Helene Aagaard siden tænkt meget på.
"Hvorfor blev jeg offer for Lines vrede? ..... Hvorfor var det vigtigt for Line, at fortælle mig, at hun synes, at jeg er ynkelig, fordi jeg er psykisk syg, og er åben omkring det?" har Helene Aagaard siden tænkt meget på. Foto: Facebook

Jeg har slettet dig som ven på Facebook, fordi du virker patetisk.

Det var den chokerende besked, som Helene Aagaard modtog for et halvt år siden, mens hun var allerlængst nede i kulkælderen med stress og depression. Det fortæller hun i et Facebook-opslag.

Beskeden kom fra en veninde, "Line", som Helene Aagaard havde læst sammen med på pædagogstudiet og haft et godt forhold til. De seneste par år havde de dog kun haft kontakt over Facebook.

"Du har det hårdt uden tvivl, men der findes mennesker der har det værre. Jeg har netop slettet dig fra facebook fordi jeg synes du virker en smule patetisk. Al respekt for din tro og hvad du står inde for, men der er grænser Helene..... og fint at du sletter mig om lidt," skrev den tidligere studiekammerat i en privatbesked.

"Jeg magtede ikke at leve mere"

Helene Aagaard var målløs og chokeret over beskeden.

"Jeg begyndte at ryste, og det var som om at en stor sort skygge kom indover mit sind, og jeg halvråbte imens jeg græd, at jeg ikke kunne mere – jeg kunne ikke kæmpe mere med denne sygdom – Jeg magtede ikke at leve mere. Jeg magtede ikke at modtage og forholde mig til så ond en besked... jeg magtede ikke at blive set ned på, som Line åbenbart gjorde, for jeg havde ikke gjort andet, det sidste halvandet år end at kæmpe så hård en kamp," fortæller Helene Aagaard.

Hun arbejdede som socialpædagog, indtil hun for to år siden blev ramt af stress, som medførte en belastningsreaktion, depression og hjerneskade. Hun havde valgt at være åben om sin sygdom på Facebook, men havde dog kun skrevet om den 4-5 gange på halvandet år - derfor kom den barske besked fra "Line" helt bag på hende.

"Du kan ikke være bekendt at sygemelde dig"

Efter Helene Aagaard havde sundet sig lidt, besluttede hun sig for, at hun ville have en forklaring - så hun ringede den tidligere veninde op.

Først smækkede "Line" røret på, men til sidst uddybede hun alligevel beskeden.

"Hun synes, at det var ynkeligt og irriterende at jeg var åben om min sygdom på facebook, og hun synes at det var deprimerende at læse. Hun synes ikke, at jeg kunne tillade mig at skrive om min sygdom, fordi der var andre, der havde det værre end mig," fortæller Helene Aagaard blandt andet i opslaget, og fortsætter:

"Hun fortalte mig afslutningsvis, at hun ikke synes, at jeg kunne være BEKENDT at blive sygemeldt i sin tid fra min arbejdsplads!"

Helene Aagaard har siden tænkt meget over, hvad der får nogle mennesker til at reagere som den tidligere studieveninde, og er kommet frem til, at det må være uvidenhed og fordomme om psykisk sygdom.

Hun har derfor oprettet en blog og en Facebook-side for at bryde tabuet.

"Line" er et opdigtet navn, da Helene Aagaard ikke ønsker at hænge sin tidligere veninde ud.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.