Velux flytter job til EU-støttet fabrik i Østeuropa

Velux flytter en del af sin produktion til en EU-støttet fabrik i Ungarn. Blandt andet 100 danske arbejdspladser ryger.
Velux har de sidste tre år fået EU-tilskud til den fabrik i Ungarn, hvor en del af produktionen nu flyttes ned.
Velux har de sidste tre år fået EU-tilskud til den fabrik i Ungarn, hvor en del af produktionen nu flyttes ned. Foto: Scanpix

Det danske vindue-firma Velux er i færd med at lukke to fabrikker og flytte 280 arbejdspladser til Østeuropa. 100 ansatte i Bagsværd udenfor København mister jobbet, mens 180 job i Skotland bliver nedlagt, skriver Fagbladet 3F.

Velux har valgt at flytte produktionen til Slovakiet, Polen og Ungarn og har i de seneste tre år fået EU-tilskud til netop den fabrik i Ungarn, hvor de flytter en del af produktionen ned.

I alt har Velux modtaget 12,5 millioner kroner fra EU til fabrikken i Ungarn. Det viser en opgørelse fra EU Kommissionen.

Der bliver årligt fordelt godt 100 mia. kroner til regional udvikling i EU. Talsmand for kommissionen Jakub Adamowicz understreger, at pengene ikke skal bruges på udflytning af job.

- Vores position i Europa Kommissionen er klart. Målet med strukturfondene er social udvikling. Målet er ikke at opmuntre til investeringer der flytter job, det er ganske klart, udtaler han.

Sagen er endnu en i rækken af danske virksomheder, som har fået EU-støtte til produktion, de har flyttet til Østeuropa.

Velux flytter arbejdspladserne fra Danmark til Polen og Slovakiet. Mens det er produktionen i Skotland, der flytter til blandt andet Ungarn.

Ledelsen i Velux afviser, at de bryder EU's regler. Hvilket de også har fået Kommissionens ord for.

- Kommissionen har vurderet, at ansøgningsformålet opfylder de gældende betingelser og tildelt os støtte, som er anvendt på ny produktionsteknologi, siger Michael K. Rasmussen, marketingdirektør i Velux.

Formanden for 3F's industrigruppe Mads Andersen er forarget over, at virksomheder flytter job til fabrikker i Østeuropa, som får EU-tilskud.

- Jeg synes, det er grotesk, at virksomheder kan få EU-støtte til den produktion, de har flyttet ud. Der bør strammes op, så de kun kan få støtte, hvis de kan dokumentere, at det er ny produktion, og ikke noget de har flyttet ud, mener Mads Andersen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.