Velfærd til alle: Bank skatterne op med 75 milliarder

Håndværkeren, der har sat sig i den svenske statsministerstol, er ikke bange for skattetryk. Stefan Löfven (S) vil sikre svenskerne velfærd, og det koster.
Socialdemokraten Stefan Löfven, der erobrede magten i Sverige i september, er ikke bange for at bekende rød kulør: Skatterne op med 75 milliarder, til gengæld får I ordentlig velfærd, lyder budskabet.
Socialdemokraten Stefan Löfven, der erobrede magten i Sverige i september, er ikke bange for at bekende rød kulør: Skatterne op med 75 milliarder, til gengæld får I ordentlig velfærd, lyder budskabet. Polfoto/arkiv

Svenskernes nye statsminister, socialdemokraten Stefan Löfven, vil garantere ordentlig velfærd til folket. Derfor vil han hæve skatterne med 75 milliarder svenske kroner i skatter og arbejdsgiverafgifter.

Det fortæller han i dag i et interview med Ugebrevet A4.

“Skatteindtægterne bruger vi til at skabe flere job, som især skal gå til de unge, mere uddannelse til arbejdsløse, højere arbejdsløshedsforsikring og bedre understøttelse til enlige forsørgere. Beskæftigelse, skoler og velfærd skal prioriteres,” siger Stefan Löfven.

Löfven voksede op på et børnehjem og i en plejefamilie, og greb allerede som teenager de røde faner. I flere år var han formand for de svenske metalarbejdere i fagforeningen Metal.

Vrangforestilling om lave skatter

Löfvens knaldrøde profil kommer til at kunne mærkes i det svenske samfund. Svejseren fra Umeå vil slagte new public management tankegangen i den offentlige sektor og gøre op med de borgerliges idé om, at plejehjem, hospitaler og skoler kan drives på markedsvilkår.

“Nu går vi fra en politik, hvor alting handlede om at sænke skatterne og en vrangforestilling om, at hvis bare man sænker skatterne, bliver alting godt,” siger statsministeren til Ugebrevet A4.

Löfven har i knap to måneder stået i spidsen for en svensk mindretalsregering, der består af Socialdemokraterne og det lille grønne Miljøparti. 31 procent af svenskerne satte kryds ved hans parti ved valget i september.

Löfven følger i fodsporene af partiledere som Tage Erlander og Olof Palme.

Læs hele interviewet med Stefan Löfven i Ugebrevet A4.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.