Vask hænder på den rigtige måde: Drop bare varmt vand

Langt de fleste mennesker tænder for det varme vand, når de vasker deres hænder. Men er det bedre at gøre det med koldt vand - få svaret her.
Sæben har stor betydning for, om du får slået bakterierne ihjel under en håndvask.
Sæben har stor betydning for, om du får slået bakterierne ihjel under en håndvask. Scanpix.

Der bliver vasket hænder rigtig mange gange hver dag i de danske hjem - efter toiletbesøg, ved madlavning, og når hænderne er beskidte.

De fleste vasker konsekvent deres hænder i varmt vand, men det er slet ikke nødvendigt, skriver videnskab.dk

Faktisk er det ikke temperaturen på vandet, som bestemmer, om du bliver ren. Det er din brug af sæbe, og om du skrubber hænderne godt nok:

- Hvis det handler om at fjerne eller slå bakterier ihjel, så gør det ingen forskel, om man vasker hænder i koldt eller varmt vand, siger Brian Kristensen, der er fagchef for Mikrobiologi og Infektionskontrol hos Statens Serum Instituts.

Dine hænder kan ikke tåle varmen

Et amerikansk studie har tidligere slået fast, at grunden til at selve temperaturen på vandet ikke betyder så meget, er fordi vandet skal være meget varmt, hvis det skal slå bakterier ihjel i sig selv.

- Vandet skal være mindst 60-65 grader varmt, før det bliver antibakterielt. Det kan ingen klare, siger Brian Kristensen.

Du vil altså skade dine hænder, hvis du forsøger at vaske dine hænder med så varmt vand, at det fjerner bakterierne. Derfor er det sæbe, der betyder noget.

Der er blevet lavet et forsøg, hvor en gruppe mennesker sæbede deres beskidte hænder ind og vaskede dem under forskellige varmegrader, og her viste det sig, at temperaturen ikke spiller ind.

Vil du slå bakterierne ihjel, er det altså sæben, du skal have fat i, og du skal huske at få den godt rundt på hænderne.

Der er dog den ene fordel ved varmt vand, at det nemmere opløser fedt, fortæller ph.d. i kemi på Københavns Universitet Theis Brock-Nannestad:

- Fedtstoffer har et smeltepunkt, som er forholdsvist lavt. Varmt vandt gør derfor fedtstoffer mere tyndtflydende og dermed lettere at få af, siger han.

Du får altså nemmere fedt fra madlavningen af under varmt vand. Men du fjerner lige mange bakterier under koldt og varmt vand, og vil du være helt sikker på at slippe af med bakterierne, kan du afslutte din håndvask med en gang håndsprit.

Du skal nemlig også være opmærksom på, at du lettere kan få eksem og meget tørre hænder, hvis du ofte vasker dem under varmt vand - det kan derfor være en idé, at vaske under varmt vand, hvis du har meget snavs på hænderne og under koldt, hvis du blot skal rense hænderne for bakterier. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.