"Vanvittigt": Juletræs-arbejdere fik 15 kroner i timen

Gartneriejer er "dybt uforstående" og kalder det "uacceptabelt".
ARKIVFOTO: - Det er fuldstændigt absurd at lønne folk i Danmark med helt ned til 15 kroner i timen. Det er vanvittigt, siger forhandlingssekretær Morten Fischer-Nielsen hos Den Grønne Gruppe i 3F.
ARKIVFOTO: - Det er fuldstændigt absurd at lønne folk i Danmark med helt ned til 15 kroner i timen. Det er vanvittigt, siger forhandlingssekretær Morten Fischer-Nielsen hos Den Grønne Gruppe i 3F. Nils Meilvang/Scanpix

15 kroner. Så lav var timelønnen for polsk arbejdskraft, der op til årets jul har arbejdet med juletræer i Sønderjylland. Ud over timelønnen blev der udbetalt diæter for, hvad der svarer til knap 39 kroner i timen for arbejdet hos Gartneriet Als på Als i Sønderjylland.

Det fremgår af en kopi af den polske kvinde Larysa Klejnowskas lønseddel, som Fagbladet 3F er i besiddelse af.

Hos Den Grønne Gruppe i 3F siger forhandlingssekretær Morten Fischer-Nielsen:

- Det er fuldstændigt absurd at lønne folk i Danmark med helt ned til 15 kroner i timen. Det er vanvittigt.

43-årige Larysa Klejnowska var ansat af det danske vikarbureau Baltic Workforce. Af hendes kontrakt fremgår det, at hun skulle arbejde hos Gartneriet Als fra 12. november til 15. december 2014.

Hun oplyser, at de i alt var 12 polakker, og at deres arbejdsdag var fra klokken syv til 17 med to pauser på en halv time. Kvinderne arbejdede i drivhuset, mens mændene også arbejdede udenfor, forklarer hun. Polakkerne fik samme betaling, oplyser hun.

Fagbladet 3F har forelagt lønbetalingen for ejeren af Gartneriet Als, Hans Thomsen, der har skrevet under på, at hans virksomhed følger overenskomsten på området.

Gartneriejeren oplyser, at han har lavet en entrepriseaftale med Baltic Workforce, og at han er "dybt uforstående" over for betalingen fra vikarbureauet:

- Det er uacceptabelt. Det vil jeg ikke blandes ind i. Jeg har ikke noget med det at gøre andet end, at jeg har lavet en entrepriseaftale. I er nødt til at gå videre til Baltic, siger Hans Thomsen og oplyser, at han ikke har det godt med, at polakkerne har arbejdet for ham til den løn.

Troels Troelsen, der siden 20. oktober 2014 har været registreret som direktør for Baltic Workforce, oplyser, at han "ingen kommentarer" har til timelønnen på 15 kroner.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.