Værdi-ordfører Zenia Stampe: Vil kæmpe for humanisme, frisind og solidaritet

Den Radikale profil vender tilbage til Christiansborg som ny værdiordfører og genoptager kampen for frisindet.
Zenia Stampe er tilbage i Folketinget efter sin barsel og er ny værdiordfører for sit parti.
Zenia Stampe er tilbage i Folketinget efter sin barsel og er ny værdiordfører for sit parti. Foto: SCANPIX arkiv

Efter et halvt års barselsorlov vender den radikale profil Zenia Stampe nu tilbage til Christiansborg som sit partis nye værdiordfører.

Sidst, Zenia Stampe var i Folketinget, havde Danmark endnu ikke oplevet den store stigning i flygtninge- og migranter, den omdiskuterede smykkelov eller den midlertidige grænsekontrol.

Som ny værdiordfører vil hun kæmpe for "de stærkt udfordrede værdier": Humanisme, frisind og international solidaritet, forklarer hun til Ritzau, der har stillet hende fem skarpe spørgsmål. 

Har vi med flygtningestrømmen nået grænsen for, hvor multikulturelt Europa kan blive, før samfundet slår sprækker?

- Selvfølgelig opstår der problemer på baggrund af sådan en krise. Det er naivt at forestille sig, at det vil foregå helt problemfrit.

- Vi bliver i De Radikale ofte beskyldt for at være naive i vores udlændingepolitik, men måske er det i virkeligheden de andre, der har været naive og ladet sig overraske af problemerne.

- Selvfølgelig er det en udfordring at integrere mennesker, men vi har et moralsk ansvar for at gøre det.

Hende, I peger på som statsminister, S-formand Mette Frederiksen, siger, at antallet af asylansøgere betyder noget. Hvor mange mener du, at vi kan tage?

- Det er der jo ikke nogen, der kan sætte tal på. Det kan hverken Mette Frederiksen, Dansk Folkeparti eller jeg. Det afgørende er, at vi finder en solidarisk løsning: At Danmark hverken slipper for billigt eller løfter mere, end hvad der er fair.

Hvad er mere end fair? Hvornår vil vi have taget for mange?

- Jeg tror ikke, det er muligt at give et tal, fordi vi bliver nødt til at se det i forhold til, hvor stor krisen er, hvor stort behovet er - hvor meget bidrager andre lande med? Så må man finde den rigtige balance i det lys.

Hvis du ikke kan give et antal, kan du så i stedet sige, hvor mange skattekroner vi må bruge på at løse flygtningesituationen?

- Sådan er det med al politik: Det vil altid være penge, man kunne have brugt på noget andet.

- Jeg synes, man skal se på de mennesker, der flygter, og spørge sig selv, om man synes, det er fair, at de skal bo mellem pigtråd og bomber, fordi vi vil have lidt flere penge til skattelettelser. Det synes jeg ikke er fair.

Socialdemokraterne har stemt for de udlændingestramninger, I skælder ud på. Er det muligt for jer at være et troværdigt regeringsalternativ sammen?

- Ja, det tror jeg bestemt, for politik handler jo om kompromiser. Sådan har det altid været, og det er en stor fed løgn, som vi må gøre op med, at regeringspartier er enige om alting. Men vi har før vist, at vi kan finde et kompromis.

- Folk må godt vide, hvad forskellen på De Radikale og Socialdemokraterne er. Og det tror jeg godt, at jeg kan bidrage med som værdiordfører.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.