Vælgerne: Dansk Folkeparti er på vej mod midten i dansk politik

Dansk Folkeparti bliver i stigende grad opfattet som et midterparti af de danske vælgere, og det er formanden glad for.
"Når man skal placere partierne, har man gjort det ud fra en gammel rygmarvrefleks uden at reflektere. Det her viser, at danskerne har overhalet kommentatorer og meningsdannerne," siger DF-formand Kristian Thulesen Dahl.
"Når man skal placere partierne, har man gjort det ud fra en gammel rygmarvrefleks uden at reflektere. Det her viser, at danskerne har overhalet kommentatorer og meningsdannerne," siger DF-formand Kristian Thulesen Dahl. Foto: Scanpix/arkiv

De danske vælgere opfatter i stigende grad Kristian Thulesen Dahl og hans tropper som et midterparti.

Det viser den nyeste udgave af Valgundersøgelsen, der udgives mandag, skriver UgebrevetA4. Siden 1994 har man efter hvert folketingsvalg spurgt vælgerne, hvordan de placerer de danske partier på en skala fra venstre til højre. Efter mere end et årti på den yderste højrefløj, har opfattelsen af Danske Folkeparti taget "et ordentligt sving mod venstre", forklarer Rune Stubager, der er professor i Statskundskab på Aarhus Universitet og står bag undersøgelsen.

Dansk Folkeparti opfattes nu som værende tættere på midten end Liberal Alliance og de Konservative. Ser man på partiernes placering, når det kommer til størrelsen af den offentlige sektor, bliver Dansk Folkeparti placeret lige i midten mellem Radikale Venstre og Socialdemokraterne.

Dansk Folkeparti har i en årrække sagt, at de var et midterparti, og partiformand Kristian Thulesen Dahl er glad for, at vælgerne lytter efter:

- Jeg tænker, det er rigtig godt. Når man skal placere partierne, har man gjort det ud fra en gammel rygmarvrefleks uden at reflektere. Det her viser, at danskerne har overhalet kommentatorer og meningsdannerne, siger Kristian Thulesen Dahl.

Som midterparti er Kristian Thulesen Dahl klar til at arbejde på tværs af blokkene. Han mener, at Dansk Folkeparti, Venstre og Socialdemokraterne kan blive enige om det meste:

- Det der blå og rød skal lægges på hylden og så skal vi se, hvor vi tre kan finde hinanden, siger Kristian Thulesen Dahl.

Indtil videre peger han på Lars Løkke Rasmussen som statsminister, men han afviser ikke, at Dansk Folkeparti i fremtiden kan indgå i regering med Socialdemokraterne:

- Jeg ser det ikke som en mulighed ved det næste valg. Om det kommer på et senere tidspunkt, er et helt andet spørgsmål. For mig at se, så indebærer det et meget tæt samarbejde, der vil kræve en længere periode at bygge op. Og dér er vi ikke ved næste valg", siger Kristian Thulesen Dahl.

Politisk kommentator og chefredaktør for Jysk Fynske Medier, Troels Mylenberg mener, at rejsen mod dansk politiks midte startede, da partiet begyndte deres tætte samarbejde med Anders Fogh Rasmussens regering:

- Det har været en strategi fra Dansk Folkeparti i mange år, forklarer Troels Mylenberg

Ifølge Rune Stubager sprænger Dansk Folkeparti den klassiske højre/venstre-skala, fordi de kombinerer en højreorienteret stram udlændingepolitik med en venstreorienteret økonomisk velfærdspolitik.

Dansk Folkeparti afviser selv skalaen. Kristian Thulesen Dahl har i stedet sin egen fortolkning:

- Dem, der i virkeligheden bør være placeret på midten, er dem, der vil bevare det bestående. Dem der vil lave om på det, de må blive placeret på fløjene," forklarer Kristian Thulesen Dahl.

Lige meget hvad, så er Dansk Folkeparti ifølge Troels Mylenberg et midterparti:

- De er måske ikke i midten af koordinatsystemet, men de er dem, hvorom alting drejer sig. De er det centrale parti som alle andre partier forholder sig til.

Resultatet er i stigende grad, at de andre partier rykker tættere på Dansk Folkeparti, og Troels Mylenberg mener, det lige så meget er dem, der har skabt Dansk Folkepartis bevægelse mod midten.

Da Valgundersøgelsen er foretaget fra efter folketingsvalget og indtil oktober, er 90 procent svarene kommet, inden flygtningekrisen for alvor ramte Danmark. Derfor kan Dansk Folkeparti være placeret endnu tættere på midten i forhold til de andre partier, som har strammet deres udlændingepolitik.

- Den nye normale på midten i dansk politik er, at der ikke er særlig mange stemmer, der taler for den bløde humanisme, men der er indtruffet en lidt hårdere realisme, uddyber Troels Mylenberg.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.