Væk på sommerferie? Sådan overlever din have

Undgå at komme hjem til en udtørret græsplæne, ukrudt i alle bedene og potteplanter, der har fået for meget sol.
Hvis du ikke kan få din nabo til at potteplante-passe i sommeren, kan du lave din egen vander af en gammel vandflaske.
Hvis du ikke kan få din nabo til at potteplante-passe i sommeren, kan du lave din egen vander af en gammel vandflaske. Foto: Colourbox/free

Ligesom du kan få for meget sol i sommerferien, så kan dine planter også. Men hvor du kan køle af i poolen, har blomsterne en del sværere ved at få temperaturen ned uden nogen til at passe dem.

Men du behøver ikke komme hjem fra syden til soldræbte planter, hvis du forbereder haven lidt på forhånd.

- Hvis man har en automatisk sprinkler eller en venlig nabo, der kan tænde for den en times tid, når solen er gået ned, er det en god idé til græsplænen. For med hensyn til vandingen skal man sætte sin lid til naboer eller venner, siger Karina Emilie Revsbek Lauesen, haveentusiast og blogger hos onlinemagasinet Havefolket, til Ritzau Fokus.

Der er dog også en del ting, du kan gøre selv, før du rejser af sted og lykkeligt glemmer alt om dine planter eller blomster.

- Man skal tage alt det ukrudt, man kan, før man tager af sted. Så er man bedre garderet, siger Karina Emilie Revsbek Lauesen.

Hos Havefolket råder de også til, at du rykker potteplanterne ind i skyggen eller under en parasol, så de ikke får for meget sol. Arranger dem, så det ligner, det er med vilje og ikke ligner, du er bortrejst.

For at potterne ikke tørrer ud, har Karina Emilie Revsbek Lauesen et nemt og billigt trick.

- Til krukkerne kan man tage en tom sodavandsflaske eller vandflaske, skære bunden af og tag proppen af og stik flasken ned i krukkerne og fyld vand i, for så tager planterne det vand, de skal bruge, siger hun.

For at dine bede ikke tørrer ud, kan du gennemvande dem med en vandslange i et par timer, før du tager af sted på ferie. Dækker du dem til, holder de på vandet.

- Har du et nytilplantet bed, eller er planterne ikke blevet så store endnu, så dæk det til med noget barkflis, så vandet ikke fordamper så hurtigt, siger Karina Emilie Revsbek Lauesen.

Oplever du år efter år, at dine planter tørrer ud og ikke overlever sommerferien, kan det være på tide at skifte dem ud med nogle, der er mere hårdføre. På den måde kan du sagtens forlade planterne i en lille uge, uden de savner dig.

- Hvis man skal have planter, der er tørketålende, skal man enten gå efter de sydlandske, der kommer fra tørre kår, eller planter med et lyst gråt løv, der indikerer, at planterne kan modstå en del varme. De er nemlig lyse i bladene, fordi de kan reflektere lyset tilbage, og det betyder, de ikke skal bruge lige så meget vand, siger Karina Emilie Revsbek Lauesen.

Planter, der kan holde til varmen, er eksempelvis bakkenellike, stenfrø, sæbeurt, lewisia, geranium, lavendel og sankthansurt.


Fakta: Sådan holder du gang i planterne i ferien

- Flyt dine planter, så de ikke står i en sydvendt vindueskarm eller i direkte sol, men i en karm med mindre sol, så de ikke tørrer ud.

- Du kan lave en "drikkedunk" til dine større potteplanter ved at vende en fyldt vanddunk uden bund og skruelåg på hovedet ned i jorden eller sætte en tragt ned i jorden og hælde vand i. På den måde vil planten selv suge vandet til sig, når den udtørrer. Bind eventuelt flasken fast til planten, så den ikke vælter.

- Hvis du har planterne i en urtepotteskjuler, kan du lægge et stykke oasis blomsterskum eller en hård svamp under planten. Når du vander planten, vil svampen suge det, så du undgår at drukne planten, og så kan planten selv suge, når den tørster.

- Dæk håndvasken eller badet med noget tykt stof, der alligevel skal smides ud, aviser eller fibertex-dug, og sæt proppen i. Tænd for vandet indtil det er godt vådt i bunden af vasken, og stil potteplanterne med huller i bunden ovenpå.

Kilde: Samvirke/Havebureauet


/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.