V: Tyrkiet krydser rød streg med dødsstraf

Tyrkiet kommer ikke i EU ved at undergrave demokrati, mener Venstres udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen.
Tyrkerne demonstrerer i Istanbul foran en plakat med præsident Recep Tayyip Erdogan (th.) og Eyups borgmester Remzi Aydin (tv). Efter det mislykkede militærkup har myndighederne anholdt 9000 personer, heriblandt 115 generaler, 350 officerer og 4800 andre militærfolk.
Tyrkerne demonstrerer i Istanbul foran en plakat med præsident Recep Tayyip Erdogan (th.) og Eyups borgmester Remzi Aydin (tv). Efter det mislykkede militærkup har myndighederne anholdt 9000 personer, heriblandt 115 generaler, 350 officerer og 4800 andre militærfolk. Foto: Lefteris Pitarakis/AP

Tyrkiet kan glemme alt om at komme med i EU, når landet afskaffer demokratiet.

Det mener Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen.

- De bevæger sig længere og længere væk fra Europa. Hvis de indfører dødsstraf, så er det det samme som at krydse en rød streg. Så er man ikke engang kandidatland længere, siger Michael Aastrup Jensen.

Han vil ikke kommentere, om udenrigsminister Kristian Jensen (V) skal kalde den tyrkiske ambassadør til en samtale, som SF, De Konservative og Liberal Alliance kræver.

- Udenrigsministeren har siden kupforsøget og udrensningerne meldt klart ud: Den kurs, præsident Erdogan er i gang med, er totalt i modstrid med de værdier, vi har i Europa, siger Michael Aastrup Jensen.

- Man kan ikke bare masseanholde folk, man har stående på en liste, man har haft i lang tid. Man kan ikke begynde at indføre dødsstraf og lave de diktatoriske indgreb, som præsident Erdogan er fuldt i gang med.

Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan er ved at afskaffe demokratiet for et diktatur, mener De Konservatives udenrigsordfører, Naser Khader.

- Tyrkiets udvikling er dybt, dybt bekymrende. Tyrkiet er et vigtigt samarbejdsland for os i Vesten både i kampen mod terror og flygtningekrisen. Tyrkiet har søgt optagelse i EU og vil også gerne have visumfrihed for deres borgere, siger Naser Khader.

Udenrigsminister Kristian Jensen skal forklare den tyrkiske ambassadør, at Tyrkiet går den gale vej ved at krænke menneskerettighederne, mener udenrigsordføreren.

- Erdogan har en islamistisk platform, som han i 1999 blev fængslet for. Han har haft en plan om at bevæge Tyrkiet væk fra en sekulær (verdslig red.) til en islamisk model. Han har smadret den ellers fremragende tyrkiske statsmodel, mener Naser Khader.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.