V trodser advarsler: Danske børnefamilier på SU har det jo fint

Dansk Arbejdsgiverforenings (DA) analyser vejer tungere end Røde Kors’.
- Jeg mener ikke, at de mange danskere, der lever på SU og har børn, lever under fattigdomsgrænsen. Så jeg kan ikke se, at det er en særlig relevant kritik, siger Marcus Knuth.
- Jeg mener ikke, at de mange danskere, der lever på SU og har børn, lever under fattigdomsgrænsen. Så jeg kan ikke se, at det er en særlig relevant kritik, siger Marcus Knuth. Foto: Johan Gadegaard/arkiv/Scanpix

Børn af flygtninge vil hverken komme til at føle sig udenfor eller vokse op i fattigdom, når Venstre-regeringen lancerer sin nye integrationsydelse, som er væsentligt lavere end den ydelse flygtninge får i dag.

Sådan lyder det nu fra Venstres integrationsordfører, Marcus Knuth, som reaktion på de højlydte advarsler om det modsatte fra Dansk Røde Kors og Dansk Socialrådgiverforening.

- Vi lytter altid til alle parter, der kommer med synspunkter og selvfølgelig lytter vi til Røde Kors, men vi mener, at vores forslag vil styrke integrationen. Det er heller ikke meningen, at man skal være på integrationsydelse hele livet, men en kort overgang, mens man lærer dansk, inden man kommer ud på arbejdsmarkedet og bliver integreret i det danske samfund, siger Marcus Knuth.

Integrationsydelse

Ifølge et eksempel fra regeringen vil et flygtninge-ægtepar med børn fremover kunne få 16.638 kroner om måneden før skat. Som det er nu, ville de få 28.832 kroner i kontanthjælp.

Integrationsminister Inger Støjberg og Venstre har længe udtalt, at ydelsen vil være på samme niveau som den SU, landets studerende får.

Siden har nogle eksperter dog vurderet, at integrationsydelsen vil blive ringere end SU.

UDVID

Søndag kan Avisen.dk fortælle, at generalsekretær i Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl, i et høringssvar til Folketinget argumenterer for, at den nye integrationsydelse vil medføre, at flere flygtningebørn vil få svært ved at få en normal tilværelse.

Ikke relevant

Når pengene er små kan de ikke deltage i fritidsaktiviteter og det vil skade integrationen, mener Anders Ladekarl. Familierne vil samtidig komme til at leve på eller under den danske fattigdomsgrænse, lyder det.

Det er Marcus Knuth ikke enig i.

- Jeg mener ikke, at de mange danskere, der lever på SU (som integrationsydelsen ifølge Venstre kan sammenlignes med, red.) og har børn, lever under fattigdomsgrænsen. Så jeg kan ikke se, at det er en særlig relevant kritik. De mange danske familier på SU har vel og mærke heller ikke mulighed for at få de ekstra 1500 kroner om måneden, hvis de lærer dansk, siger Venstre-manden.

Majbrit Berlau fra Dansk Socialrådgiverforening mener, at børn af flygtninge vil blive mobbet, blive mere isolerede og få lavere selvværd, fordi de bliver sat uden for det normale sociale liv blandt børn. Gør det ikke indtryk på dig?

- Nej. For det første mener jeg ikke, at danske børn af forældre, der lever på SU, falder under denne kategori, og for det andet lytter vi mere til DA, der siger, at denne ydelse vil styrke integrationen, siger Marcus Knuth.

Kan ikke sammenlignes

Han henviser til, at DA vurderer, at den nye ydelse kan bidrage til, at vi får flere i arbejde, ”og det er jo den bedste form for integration”.

En rapport fra Rockwoolfonden i 2009 viser ellers, at ud af 100 kommer kun seks flere i arbejde, hvis de var på den daværende starthjælp i stedet for den højere kontanthjælp?

- Det kan ikke sammenlignes. Det er nogle andre flygtninge, der kommer nu, og i den politik, vi kommer med nu, er der også en sprogbonus. Desuden så vi, at blå bloks politik i 00'erne førte til, at der kom 40.000 ikke-vestlige indvandrere ud på arbejdsmarkedet. Dertil synes jeg, det er vigtigt, at DA mener, det vil gavne integrationen, fordi der kommer langt flere ud på arbejdsmarkedet, siger Marcus Knuth.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.