V trods kontanthjælps-kritik: Loven fejler ikke noget

At ægtepar på kontanthjælp risikerer at miste halvdelen af forsørgelsesgrundlaget, er ikke et problem, mener beskæftigelsesordfører Hans Andersen fra Venstre.
Jeg mener ikke, der er et hul i lovgivningen, fastslår Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen, der her står til højre for beskætigelsesministeren, Jørn Neergaard Larsen (V). 
Jeg mener ikke, der er et hul i lovgivningen, fastslår Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen, der her står til højre for beskætigelsesministeren, Jørn Neergaard Larsen (V).  Foto: Keld Navntoft/Scanpix/Arkiv

Venstre afviser, at der skulle være noget galt med kontanthjælpslovningen. 

Loven møder ellers kritik, da 225-timers-reglen kan halvere familiers levegrundlag. 

Ægtepar, hvor begge er på kontanthjælp, risikerer nemlig at miste hele den ene kontanthjælp, hvis en af ægtefællerne ikke lever op til kravet om 225-timers arbejde på et år.  

Det sker også, selvom den ene part er fritaget for 225-timers-kravet, fordi vedkommende er for syg til at arbejde. 

Og det er helt skævt, mener blandt andet Socialrådgiverforeningen. 

Kan splitte familier

- Der er et paradoks i lovgivningen, hvor man faktisk kommer til at straffe nogle mennesker, der slet ikke skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet, siger næstformand Niels Christian Barkholt.

Han tilføjer, at selvom det ikke er den syge, der mister kontanthjælpen, så går det ud over begge i ægteskabet, når den samlede husholdning bliver halveret. 

Niels Christian Barkholt frygter desuden, at regeringens nye kontanthjælpsloft vil splitte familier op, da det økonomisk bedre kan betale sig at lade sig skille end at blive i ægteskabet. 

Men Venstre mener ikke, der er et problem med lovgivingen. 

Man skal forsørge sin ægtefælle

- Jeg mener ikke, der er tale om noget hul i lovgivningen. Der er tale om, at vi i Danmark har gensidig forsørgerpligt og det har vi på hele på sociale område. Er man gift, så skal man forsørge sin ægtefælle, fastslår beskæftigelsesordfører Hans Andersen. 

Han mener tværtimod, at ægtepar på kontanthjælp, hvor den ene er syg, er bedre stillet.  

- Det er jo lettere for det her ægtepar, hvor den ene er undtaget 225-timers-kravet, at få den fulde hjælp igen, siger Hans Andersen og uddyber: 

- Det er kun den ene, der skal ud og finde de fem til seks timers arbejde om ugen – eller seks ugers arbejde – der giver den økonomiske gevinst både i løn, men også ved at man bliver mere lempeligt beregnet i kontanthjælp.

 Privatsag om folk vil lade sig skille

Kan man ikke være bange for, at reglerne får ægtepar på kontanthjælp til at lade sig skille og flytte fra hinanden for at undgå at miste en hel kontanthjælp?

- Det er naturligvis ikke formålet med reglerne, at de skal understøtte, om folk bliver gift eller lader sig skille. Reglerne om kontanthjælp skal sikre et forsørgelsesgrundlag, som matcher den situation, borgeren står i. Og så er det en privat sag, om man bliver gift eller lader sig skille, lyder det fra Hans Andersen. 

Han tilføjer, at kontanthjælpsloftet og 225-timers-reglen er en nødvendighed for at få flere ledige ud på arbejdsmarkedet. 

- Alt for mange har i alt for lang tid fået mere ud af at gå hjemme på kontanthjælp end at arbejde. Og det går ikke længere.

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.