HOSPITALER I KRISE

V: Stram op og stop tikkende stressbombe

Det er regionernes ansvar, at gøre noget ved stress-bomben i sundhedsvæsenet, lyder det fra Venstres sundhedsordfører. Sophie Løhde (V) udpeger landets regioner som ansvarlige for et elendigt psykisk arbejdsmiljø på mange danske sygehuse.
Sophie Løhde, der er sundhedsordfører for Venstre, er langt fra imponeret over sundhedsministerens udmelding om det psykiske arbejdsmiljø på landets sygehuse.
Sophie Løhde, der er sundhedsordfører for Venstre, er langt fra imponeret over sundhedsministerens udmelding om det psykiske arbejdsmiljø på landets sygehuse. Jeppe Bjørn Vejlø/Arkiv/Scanpix

Venstre, der lige som Socialdemokraterne har 47 ud af Folketingets 179 mandater, langer nu ud efter cheferne for landets læger og sygeplejersker.

Lige som Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten er partiet bekymret for patientsikkerheden på de offentlige sygehuse, fordi det er kommet frem, at det psykiske arbejdsmiljø er sløjt.

Arbejdstilsynet har på bare et år uddelt 101 påbud for blandt andet stort arbejdspres samt manglende forebyggelse af vold og trusler.

- Jeg synes, at de her tal er bekymrende, og derfor forventer jeg også, at regionerne kommer på banen og lever op til deres ansvar for at forbedre det psykiske arbejdsmiljø for blandt andre læger og sygeplejersker, suger Sophie Løhde, der er Venstres sundhedsordfører.

Hun kritiserer regionerne for at svigte sundhedspersonalet.

- Men problemerne med dårligt psykisk arbejdsmiljø handler altså ikke kun om penge. Det handler i høj grad også om ledelse på vores sygehuse, siger hun.

Ifølge Danske Regioner arbejder der cirka 107.000 fuldtidsansatte på landets sygehuse.

"Det har jeg det træls med"

Avisen.dk er i besiddelse af de 101 påbud, som Arbejdstilsynet har sprøjtet ud til mange af landets sygehuse.

I Nordjylland har regionen lagt sig fladt ned og beklaget. Regionen har fået 37 påbud.

- Det har jeg det træls med, sagde regionsrådsformand Ulla Astman (S), der også er formand for Sundhedsudvalget i Danske Regioner, i sidste uge.

Formanden understregede, at regionen er i fuld gang med at løse arbejdsmiljøproblemerne.

Men Venstres sundhedsordfører er langt fra imponeret.

- Regionerne er som arbejdsgivere for personale ansat i sundhedssektoren nødt til at tage det her meget mere alvorligt, siger Sophie Løhde.

- Det er altså ikke nok at lave en handlingsplan, hvis den ikke efterfølgende bliver fulgt op og iværksat, uddyber hun.

V: Vi vil putte penge i sundhedspersonalet

Ifølge det liberale parti er penge en del af løsningen.

- Venstre er enig i, at sundhedsvæsenet skal tilføres flere penge. Her og nu foreslår vi at tilføre næsten det dobbelte af, hvad de røde partier har afsat. Det betyder, at vi får råd til at investere i mere kvalitet og medarbejdere, siger hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.