V om dagpenge-boomerang: Bivirkninger må vi se på

Blå bloks EU-udspil handler om at vise, hvad de vil arbejde for, siger Venstres EU-ordfører Jakob Ellemann-Jensen. Snak om konkrete tiltag, tekniske detaljer og bivirkninger må vente.
Blå bloks EU-udspil handler mere om principper end konkrete tiltag, siger Jakob Ellemann-Jensen (midten), der her ses sammen med sin formand Lars Løkke Rasmussen og partikollegaen Karsten Lauritzen
Blå bloks EU-udspil handler mere om principper end konkrete tiltag, siger Jakob Ellemann-Jensen (midten), der her ses sammen med sin formand Lars Løkke Rasmussen og partikollegaen Karsten Lauritzen Scanpix

EU-udspillet fra Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative handler om at vise, hvad hvad blå blok er enige om i forhold til EU-politikken.

Hvordan ambitionerne i udspillet skal gennemføres, og hvilke bivirkninger, det kan få, er ikke aktuelt at diskutere nu, lyder det fra Venstre EU-ordfører, Jakob Ellemann-Jensen.

- Det her handler om at stille nogle principper op for sammenhæng mellem hvad man bidrager med og hvad man modtager, siger Jakob Ellemann-Jensen til Avisen.dk.

Derfor vil de fire partier arbejde for optjeningsregler til danske velfærdsydelser, hvor det er muligt, og for, at ydelser, der sendes ud af landet, tilpasses omkostningerne i det land, modtageren befinder sig i.

Som Avisen.dk tidligere har beskrevet, vil det sidstenævnte princip dog ramme flere danske modtagere af dagpenge, end udlandske.

- Hvad der så er af tekniske ting og bivirkninger, det må vi jo se på. Formålet er bare at sikre, at det ikke bliver urimeligt i forhold til tildeling af ydelser, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Intet nyt under solen

For Jakob Ellemann-Jensen rummer udspillet ikke de store nyskabelser.

- Det skal være arbejde, man kommer efter, og ikke velfærdsydelser, Det er formålet med det, vi vil. Der er jo ikke vanvittig meget nyt under solen i det, vi siger her, siger Jakob Ellemann-Jensen.

De fire partier vil derfor også løbe ind i de samme begrænsninger i form af EU-regler og -principper, som skiftende danske regeringer har mødt. Det gør dog ikke udspillet mindre relevant, mener Jakob Ellemann-Jensen.

- Vi har ikke den fikse og færdige løsning her. Det er derfor, vi kommer med et papir, som siger, at det er det her, vi ønsker og vil arbejde på, siger han.

Håbet er, at man med hjælp fra andre og større europæiske lande kan få ændret rammerne for, hvad der kan lade sig gøre.

- På den ene side handler det jo rigtigt nok om, hvor stort et manøvrerum vi har i Danmark. Men den anden side er vi jo ikke de eneste, der står med den her udfordring. Angela Merkel og forskellige andre har jo også været ude og sige, at det her ikke skal være en social union, siger Jakob Ellemann Jensen.

Ikke langt fra regeringen

Når det gælder f.eks. børnechecken, har den nuværende regering allerede selv meldt ud, at man arbejder for, at den bliver justeret efter omkostningerne i det land, hvor barnet bor.

Jakob Ellemann-Jensen medgiver, at intentionerne i udspillet ikke adskiller sig grundlæggende fra regeringens linje.

- Der er en række af de tiltag, som regeringen har gang i, som vi også vil fortsætte. Vi præsenterer ikke vores politik som et modsvar på regeringens politik, siger Jakob Ellemann Jensen.

- Det her er for at fortælle, hvad vi vil. Og så medgiver jeg, at der er nogle initiativer, som regeringen også har taget, og nogle drejninger, de også har åbnet for. Og det er fint.

Så hvis jeg spørger, hvor I skiller jer ud fra regeringen, så er svaret...?

- Det må du selv finde ud af. Det her er ikke lavet for at skille os ud fra regeringen. Det her er lavet for at fortælle vælgerne, hvad vi vil, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.