V-myte punkteret: Høje velfærdsydelser IKKE en trussel mod arbejdslyst

Høje velfærdsydelser er ikke er nogen trussel mod arbejdsmotivation og deltagelse på arbejdsmarkedet, fastslår en ny undersøgelse.
Høje velfærdsydelser er ikke er nogen trussel mod arbejdsmotivation og deltagelse på arbejdsmarkedet, fastslår en ny undersøgelse.
Høje velfærdsydelser er ikke er nogen trussel mod arbejdsmotivation og deltagelse på arbejdsmarkedet, fastslår en ny undersøgelse. Foto: Scanpix

En af Venstres helt store mærkesager i denne valgkamp er, at det skal kunne betale sig at arbejde. Flere partier er med samme argument klar til at sætte et loft over kontanthjælpen og de ydelser, man kan få som kontanthjælpsmodtager.

Grundtanken er nemlig, at lavere veldfærdsydelser fungerer som en gulerod i forhold til at finde et arbejde.

Men den tese holder ikke stik, viser et nyt europæisk studie.

Det skriver Djøfbladet tirsdag og henviser til en artikel i det videnskabelige tidsskrift Work, Employment and Society fra februar.

Arbejde har værdi i sig selv

Undersøgelsen, der er lavet blandt 19.000 europæere i 18 lande, viser i stedet, at der er en positiv sammenhæng mellem velfærdsydelsers størrelse og borgeres motivation til at finde et job.

- Vi kan i hvert fald sige, at høje velfærdsydelser ikke er nogen trussel mod arbejdsmotivation og deltagelse på arbejdsmarkedet, siger post.doc fra Olso Universitet siger Kjetil A. van der Wel til Djøfbladet.

Når mange borgere er villige til at tage et arbejde på trods af en umiddelbar lille økonomisk gevinst, skyldes det ifølge Kjetil A. van der Wel, at det at have et job er afgørende for vores identitet. Det har med andre ord en værdi i sig selv.

Så selvom en kortsigtet økonomisk gevinst kan have en betydning, så er der ifølge forskeren altså andre faktorer, som er stærkere.

- For de fleste mennesker modvirker velfærdsydelser en ellers negativ udvikling. De kan opretholde deres levestandard og bliver i stand til at komme i job igen hurtigere, siger han til Djøfbladet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.