V frygter fejl ved at frigive Irak-dokumenter

Det fører til fejlkonklusioner at åbne for Irak-dokumenter, mener Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen.
Sidste sommer truede Venstres folketingsmedlem Preben Bang Henriksen med at gå, hvis partiformand Lars Løkke Rasmussen ikke fremlagde dokumentation for, at han havde betalt skat af det tøj, han fik af Venstre. Nu forlader Preben Bang Henriksen Venstres gruppeledelse. Det skriver Nordjyske Stiftstidende. Efter folketingsvalget blev Preben Bang Henriksen udpeget som gruppesekretær, da Venstres folketingsgruppe fordelte posterne. Men nu har han opgivet posten efter få dage. - Jeg kan bekræfte, at jeg har trukket mig fra posten som gruppesekretær, siger Preben Bang Henriksen til avisen./Ritzau/(POLFOTO/arkiv)
Sidste sommer truede Venstres folketingsmedlem Preben Bang Henriksen med at gå, hvis partiformand Lars Løkke Rasmussen ikke fremlagde dokumentation for, at han havde betalt skat af det tøj, han fik af Venstre. Nu forlader Preben Bang Henriksen Venstres gruppeledelse. Det skriver Nordjyske Stiftstidende. Efter folketingsvalget blev Preben Bang Henriksen udpeget som gruppesekretær, da Venstres folketingsgruppe fordelte posterne. Men nu har han opgivet posten efter få dage. - Jeg kan bekræfte, at jeg har trukket mig fra posten som gruppesekretær, siger Preben Bang Henriksen til avisen./Ritzau/(POLFOTO/arkiv) Foto: PRIVATFOTO PRIVATFOTO/POLFOTO

Det nytter ikke at frigive Irak-kommissionens dokumenter, som skal i Rigsarkivet. Det svarer til at stoppe en retssag, før advokaterne har procederet sagen færdig med alle retsdokumenter.

Det siger Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, som er advokat. Han afviser dermed forslaget fra Liberal Alliances udenrigsordfører, Mette Bock, som ønsker åbenhed om kommissionens hidtidige arbejde.

- Umiddelbart lyder det besnærende, men det er en dårlig idé. Hvis man udleverer alt rub og stub, svarer det til at stoppe en retssag, når man har fået fremlagt en tilfældig del af papirer. Det kan give fejlkonklusioner, siger Preben Bang Henriksen.

Kommissionen havde indkaldt forhenværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), forhenværende udenrigsminister Per Stig Møller (K), Udenrigsministeriets tidligere direktør Friis Arne Petersen og Statsministeriets tidligere departementschef, Nils Bernstein.

Da kommissionens konklusion minder om en dom, er det afgørende, at den ledes af landsdommer Michael Kistrup med en juraprofessor og en advokat ved sin side, påpeger Preben Bang Henriksen.

- Det er retssikkerhedsmæssigt betryggende, siger han.

- Det er vigtigt, at dommerne vurderer beviser, værdien af vidneudsagn og sagkyndige eksperter, som kombineres til en bevisvurdering, der fortæller, hvilke dokumenter de lægger vægt på.

Hvis man lagde alle dokumenter frem, kunne man bede tre journalister vurdere materialet, mener Preben Bang Henriksen.

Dokumenterne skal sorteres af hensyn til udsendte soldater samt forholdet til vore allierede, forklarer han.

- Det ville undre mig, hvis nogle af papirerne ikke var af sikkerhedsmæssig karakter, der ved en offentliggørelse kunne skade soldaternes sikkerhed eller vort forhold til andre lande, siger Preben Bang Henriksen.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.