V: Demente skal bestemme egen fremtid - før de bliver for syge

Regeringen vil indføre en fuldmagt, der kan bruges, hvis man bliver for syg til at træffe store beslutninger.
Justitsminister Søren Pind (V) har fredag sendt et lovforslag i høring. Det skal bane vejen for fremtidsfuldmagter, som først træder i kraft, når man ikke selv er i stand til at træffe beslutninger.
Justitsminister Søren Pind (V) har fredag sendt et lovforslag i høring. Det skal bane vejen for fremtidsfuldmagter, som først træder i kraft, når man ikke selv er i stand til at træffe beslutninger. Foto: Polfoto, Martin Lehmann/free

Hvem skal have det sidste ord om dine økonomiske og personlige forhold, hvis du en dag bliver ude af stand til at træffe beslutninger på egen hånd?

Venstre-regeringen sender fredag et lovforslag i høring for at bane vejen for såkaldte fremtidsfuldmagter. De skal eksempelvis give personer med demenssygdomme mere selvbestemmelse over deres fremtidige økonomiske og personlige forhold.

- En fremtidsfuldmagt kan være en stor tryghed for de mange tusind danskere, der ved, at de - for eksempel på grund af en demensdiagnose - senere hen vil være ude af stand til at træffe beslutninger på egen hånd, siger justitsminister Søren Pind (V) i en pressemeddelelse.

Det er tanken, at man skal kunne oprette en fuldmagt, som kun vil træde i kraft, hvis man senere mister evnen til selv at træffe de vigtige beslutninger.

- Jeg både håber og forventer, at et bredt flertal i Folketinget vil støtte op om forslaget og den tryghed, som ordningen vil medføre, siger Søren Pind.

Da fremtidsfuldmagterne i foråret blev diskuteret i Folketinget, lød advarslen fra Danske Familieadvokater og flere andre organisationer, at det vil være for let og farligt at oprette en fremtidsfuldmagt.

Kritikere advarede mod misbrug, hvis fremtidsfuldmagterne kan oprettes på nettet via NemID.

Det skulle der være taget højde for i det nye lovforslag. Her fremgår det, at fuldmagtsgiveren nu også skal bekræfte fuldmagten over for en notar.

Det skal give større sikkerhed for, at man faktisk har evne til at oprette fuldmagten - og ikke eksempelvis bliver misbrugt eller manipuleret af en anden.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.